Overslaan en naar de inhoud gaan

Symposium Veilige Grond – samen bouwen aan een onvoorwaardelijk thuis

‘Veilige Grond’ betekent een onvoorwaardelijk thuis hebben. Een plek waar je mag blijven. Dat verdient iedereen; kwetsbare groepen in het bijzonder. Maar voorkomen dat mensen met ingewikkeld, onverstaanbaar of probleemgedrag wéér moeten verhuizen. Dat blijkt vaak knap lastig. 

Waarom is het creëren van een duurzame context voor mensen met complexe problematiek zo ingewikkeld? CCE deed daar onderzoek naar in de gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging & thuiszorg (VVT), jeugd & onderwijssector en in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). 

Tijdens het symposium delen we wat we zien: wat belemmert? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten per sector? Daarnaast kijken we vooral ook naar wat helpt, op basis van inzichten uit de consultatiepraktijk én vanuit de verschillende sectoren.

Voor: onderzoekers, managers, beleidsmakers (belangenverenigingen, kenniscentra, zorgkantoren, overheid, etc.) 

Knop aanmelden

*Je meldt je aan voor de wachtlijst. Indien er plek is, ontvang je op korte termijn van ons een bevestiging van deelname.

Praktische informatie

Programma

13.00 uur: Inloop
13.30 uur: Start programma:

  • Verkenning 'Veilige grond' door CCE-onderzoekers Sara van der Weerd en Nienke Bekkema
  • 4 korte lezingen vanuit de praktijk
  • Gesprek met de zaal en sprekers
  • Pauze
  • Samen bouwen aan de vervolgstappen in deelsessies per sector
  • Plenaire afsluiting

17.00 uur: Napraat- en netwerkborrel

Sprekers

Ellen van Emmerik - Manager bij Parlan

Als jongeren aangeven: geef ons een woonplek waar we kunnen blijven, dan wil je daar toch voor gaan? Parlan ging deze uitdaging aan en creëerde een onvoorwaardelijke plek voor uithuisgeplaatste jongeren.

 

Mariken de Koning - Psychiater bij Arkin 

Sommige cliënten verblijven jarenlang in de klinische ggz, omdat vanwege therapieresistente symptomen snel gevaar ontstaat, waardoor ze niet voldoen aan de voorwaarden voor beschermd wonen. Maar bij "De Thuiskomst" mogen ze blijven.

 

Ineke Speksnijder - Orthopedagoog generalist bij ASVZ

Creëer en organiseer een context waarbinnen probleemgedrag niet leidt tot uitstoting, maar een situatie waarin je ‘het gewoon kan blijven doen’. Daar gaan ze voor bij PRO: waar mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en probleemgedrag onvoorwaardelijk wonen.

 

Debby Gerritsen - Ouderenpsycholoog en hoogleraar welbevinden in de langdurige zorg, Radboudumc, UKON

Soms loopt een situatie rond probleemgedrag, ernstige agressie of voortdurend roepen, vast en lijkt verhuizen naar een andere (tijdelijke) afdeling de enige optie. Maar hoe ontstaat zo’n situatie eigenlijk? Welke processen, factoren en personen hebben hier invloed op?