Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenkort op CCE Podium: sprekers over emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om gedrag beter te begrijpen en verklaren. Dat is wat we vaak zien in CCE-consultaties. Daarom staat het thema 'emotionele ontwikkeling' centraal in een nieuwe ronde van CCE Podium.

Vier experts delen hun kennis en praktijkervaring over dit onderwerp. Zij kijken ieder op een andere manier naar emotionele ontwikkeling en geven een eigen invulling aan het thema. Binnenkort zijn de videopresentaties van deze sprekers online te zien via onze website en socials. Deze video's zijn eerder dit jaar in een studio opgenomen.

Bekijk nu alvast de trailer:

Trailer CCE Podium 2022 - Emotionele ontwikkeling

Meer over de sprekers 

 

13 september 2022:

Angelique Peters, orthopedagoog generalist en CCE-consulent 

Emotionele ontwikkeling: toepasbaarheid in de psychiatrie

Angelique Peters, spreker CCE Podium 2022
Angelique Peters

Contact leggen met een cliënt vraagt om interesse tonen, nieuwsgierig zijn én aansluiten op het emotioneel functioneren van de betreffende persoon. Volgens Angelique Peters is het model van emotionele ontwikkeling van Anton Dǒsen goed bruikbaar als onderlegger om het gedrag van mensen te vertalen en daarmee zicht te krijgen op onderliggende behoeften. Met die benadering kunnen begeleiders beter aansluiten op de cliënt. Deze invalshoek is ook helpend voor cliënten in de psychiatrie, aldus de ervaring van Angelique Peters.    

 

20 september 2022:

Gerrit Vignero, orthopedagoog en CCE-consulent 

Emotionele ontwikkeling en de draad tussen ouders en kind 

Gerrit Vignero, spreker CCE Podium 2022
Gerrit Vignero

In zijn verhaal gaat Gerrit Vignero in op de relatie en het samenspel tussen opvoeders en kind. De ‘levensdraad’ die hen verbindt is goed van toepassing op de relatie tussen cliënten en hun begeleiders in de gehandicaptenzorg. Daarbij treden gedragskundigen op als 'verbindingsdeskundigen'. De draad is een krachtig middel om cliënten te verbinden met hun begeleiders. Gerrit Vignero vertelt wat daar voor nodig is en hoe dat in de praktijk werkt.  

 

27 september 2022:

Bianca Vugts, psycholoog en CCE-consulent 

Ontwikkelen door ervaringsordening en co-regulatie  

Bianca Vugts, spreker CCE Podium 2022
Bianca Vugts

Als de spanning oploopt bij een cliënt is het perspectief van emotionele ontwikkeling geschikt om toe te passen. Om optimaal af te stemmen op de cliënt is het voor de begeleider van belang om grip te krijgen op de werkelijkheid. Het ordenen van ervaringen doen we in wisselwerking met mensen in de omgeving via een proces dat co-regulatie heet. Bianca Vugts vertelt hoe de vier delen van de theorie van ervaringsordening daaraan bijdragen.  

 

4 oktober 2022:

Lex Wijnroks, ontwikkelingspsycholoog / associate professor, Universiteit Utrecht 

Chronische stress, de vijand van ontwikkeling   

Lex Wijnroks, spreker CCE Podium 2022
Lex Wijnroks

Mensen met een verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor chronische stress. Daarbij spelen veel verschillende factoren een rol. Vooral bij kinderen met een verstandelijke beperking is het van belang om chronische stressoren op tijd te signaleren. Deze zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling in het leven. Lex Wijnroks vertelt hoe je chronische stress kunt herkennen, voorkomen en verminderen. Dat begint bij het creëren van bewustzijn.