Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe mee aan onderzoek naar aanpak bij zelfverwonding

Vorig jaar is een onderzoek gestart naar de toepassing van de door CCE ontwikkelde good practice bij cliënten met een (zeer) ernstige of matige verstandelijke beperking en aanhoudende zelfverwonding. Jaap van den Heuvel, coördinator bij CCE en betrokken bij het onderzoek, roept professionals op om zich aan te melden voor een consultatie en daarmee deel te nemen aan het onderzoek: “Bij consultaties in de gehandicaptenzorg zien we regelmatig hoe mensen met elkaar vastlopen als sprake is van ernstige zelfverwonding. Dan kan een uitzichtloze situatie ontstaan waarbij het zelfverwondende gedrag alles bepalend is voor het leven van de betrokken persoon en de mensen in zijn omgeving”. 

 

Good Practice 

“In het boek Zelfverwonding  is een good practice beschreven, waarvan we de toepassing in de praktijk onderzoeken”, aldus Jaap van den Heuvel. “Het onderzoek is gericht op het verwerven van vernieuwde inzichten om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren. Inmiddels zijn we met het onderzoek gestart bij een aantal consultatietrajecten. Deze consultaties breiden we graag uit om de good practice te verbeteren tot een best practice. Nieuwe kennis delen we weer met professionals in het werkveld.”  

 

Practice what we preach 

Jaap van den Heuvel: “Bij het onderzoek kijken we naar de toepassing van de methode in onze eigen consultatiepraktijk, dus: Practice what we preach. We onderzoeken wat goed werkt en wat beter kan. Vragen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld: welke factoren zijn bepalend in de aanpak van zelfverwonding? Wat is nodig om goede resultaten te bereiken? Kun je dat intern organiseren of heb je daar mensen van buiten bij nodig? Dat zijn vragen die tijdens het onderzoek aan de orde komen.” 

Jaap van den Heuvel: “We zijn op zoek naar zorgprofessionals die betrokken zijn bij cliënten met een ernstige of matige verstandelijke beperking en aanhoudende zelfverwonding."

Wat nodig is om deel te nemen 

Voor het onderzoek komen we graag in contact met professionals die een consultatie willen aanvragen. Jaap van den Heuvel: “We zijn op zoek naar mensen die betrokken zijn bij cliënten met een ernstige of matige verstandelijke beperking en aanhoudende zelfverwonding. Vaak is er een heel team actief bij deze cliënten. Denk aan begeleiders, een gedragskundige, Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG), psychiater, manager en ook de familie van de betrokken cliënt. Voor de consultatie en het onderzoek vragen we tijd en doorzettingsvermogen van de betrokkenen. En de wil om er met elkaar voor te gaan. Om stappen te zetten, is ruimte nodig, bijvoorbeeld voor dossieronderzoek en voor bijeenkomsten om met elkaar te reflecteren. Dat faciliteren vraagt om commitment van de organisatie. Het consultatie- en onderzoekstraject kan zomaar langer dan een jaar duren. In de praktijk zien we dat het inspirerend is om met je vak bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen. Meedoen aan het onderzoek levert veel op voor de cliënt en ook voor de professionals zelf”, aldus Jaap van den Heuvel.    

 

Vraag een consultatie aan 

Werk je als zorgprofessional voor cliënten met een ernstige of matige verstandelijke beperking en zelfverwonding? Vraag dan een consultatie aan en neem deel aan het onderzoek. Voor meer informatie kun je per e-mail of telefonisch contact opnemen met Jaap van den Heuvel (coördinator) of Peter Koedoot (projectleider expertisemanagement), tel: 088 – 44 66 100.