Overslaan en naar de inhoud gaan

Stage bij CCE

Marieke van Lingen, specialist ouderengeneeskunde en voormalig CCE-stagiaire

"Het over de grenzen van zorgsectoren heen kijken, heeft mij veel gebracht"

 

Marieke van Lingen, als specialist ouderengeneeskunde werkzaam bij Carinova in Raalte, liep in het derde jaar van haar opleiding stage bij CCE. De ervaringen die ze tijdens die periode opdeed,  zijn in haar huidige dagelijkse praktijk nog steeds van grote waarde. Ze blikt dan ook graag terug en doet meteen een oproep aan huidige AIOS: kies voor een stage bij CCE en leer nog beter met een brede blik te kijken naar probleemgedrag.

 

Marieke, wat was destijds voor jou de aanleiding om te kiezen voor CCE als plek voor je keuzestage?

“Al vanaf de start van mijn werk in een verpleeghuis werd ik gegrepen door het thema ‘probleemgedrag’. Hoe meer ik ervan wist, hoe meer ik er nóg meer van wilde weten. Ik wilde het begrijpen. De impact ervan is namelijk zo ontzettend groot. Natuurlijk voor de patiënt zelf. Maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Probleemgedrag is in veel gevallen gekoppeld aan grote emoties. Van het team, maar ook van de familie. Er is altijd een oorzaak voor dit gedrag, maar die is helaas soms moeilijk te vinden. In enkele gevallen lukt het zelfs niet of slechts na lang observeren en veel overleggen met alle betrokkenen. En als je dan eenmaal een mogelijke oorzaak hebt gevonden, blijkt ook dat inzicht vaak weer emoties met zich mee te brengen, voor familie en zorgprofessionals”. 

“Ik kende CCE van hun betrokkenheid bij één van mijn patiënten waarbij probleemgedrag een rol speelde. Tijdens het consultatietraject herkende ik veel van mijn eigen visie op probleemgedrag in de aanpak van CCE. Dat was voor mij de aanleiding om contact te zoeken en te vragen of er ruimte was voor een keuzestage. En die was er gelukkig”.

 

Je stapte voor bijna vier maanden,  twee dagen per week in bij CCE. Hoe zag je stage er in de dagelijkse praktijk uit?

“Allereerst moet ik zeggen dat ik allerhartelijkst ontvangen werd. Niet alleen door de twee coördinatoren die mij begeleid hebben, maar ook door hun collega-coördinatoren en consulenten. De twee dagen CCE kon ik heel flexibel invullen, in combinatie met mijn andere stage in een verpleeghuis voor patiënten met NAH. Ondanks dat ik zelf geen consultatie geleid heb, daarvoor was het tijdsbestek eenvoudigweg te beperkt, consultatietrajecten lopen namelijk al gauw langer dan enkele maanden, is het meelopen ontzettend leerzaam geweest. Het fijne is dat dit wederzijds was: coördinatoren en consulenten stonden open voor mijn inbreng ten aanzien van hun casuïstiek. Ook nam ik bijvoorbeeld deel aan enkele wekelijkse casuïstiekbesprekingen. Ik heb in de tijd bij CCE ontzettend veel gezien. Binnen de VVT natuurlijk, maar ook in de andere sectoren”.

“Het was juist die breedte die tot eyeopeners leidde. Dat je bijvoorbeeld ziet dat er binnen de totaal verschillende zorgsectoren, erg veel vergelijkbaars gebeurt. Maar ook de verschillen. Wat in de ene sector (GZ) soms nog wèl kan, zoals het actief bevragen van de cliënt zelf, is binnen de andere sector (VVT) als gevolg van bijvoorbeeld dementie minder makkelijk. De mogelijkheid of onmogelijkheid van de cliënt-participatie heeft effect op de consultatie”.

 

Je bent inmiddels al weer een tijd aan het werk als specialist ouderengeneeskunde. Welke zaken zijn je het meest bij gebleven uit de stageperiode bij CCE?

“De goede werksfeer bij CCE! Maar ook het zonder oordeel naar een situatie kijken. Breed alle kanten belichten en belangen afwegen. Dat was altijd al mijn insteek en dat terug te zien bij CCE vond ik bijzonder. Ik merk dat die visie in de praktijk echt werkt. Als zorgprofessionals zouden we ons dat gedachtengoed allemaal eigen moeten maken. Misschien dat we op die manier wat tegenwicht kunnen bieden aan het feit dat we regelmatig opnieuw het wiel uitvinden. Dat frustreert me soms; hoe lastig het is om kennis over te brengen en ook echt te laten beklijven binnen teams, ook binnen behandelteams overigens”. 

“Verder viel het me op dat in de zorg nog vaak lang gewacht wordt tot CCE erbij gehaald wordt. Ik attendeer collega’s er zelf nu op dat CCE bestaat, maar gelukkig weten de meesten dat ook wel. En dat het soms ook loont om eens te bellen met een coördinator, vóór de situatie volledig vastzit om alvast te overleggen. Of bij een kwestie waarvan je in eerste instantie denkt ‘dat is misschien niet zwaar genoeg voor CCE’. De stage leerde me dat overleg altijd mogelijk is en helderheid kan scheppen. CCE is zoveel laagdrempeliger dan sommige zorgprofessionals denken”.

 

Wat heeft het je persoonlijk gebracht, de stage bij CCE?

“Het heeft me gesterkt in mijn eigen kunnen en meer zelfvertrouwen gegeven. Tijdens de stageperiode besefte ik meer dan ooit hoe mooi ons vak is. Bij CCE leer je ook om je kennis en inzichten over te brengen op anderen. Ook in situaties die buiten mijn eigen vakgebied liggen, bijvoorbeeld in de psychiatrie. Ik had voor het consult niet direct gedacht dat mijn kennis in een casus bij een jonge patiënt met probleemgedrag in de psychiatrie bijdragend zou zijn. Het was leuk om te merken dat mijn adviezen ook echt opgevolgd werden.  CCE’s insteek om over de grenzen van sectoren heen te kijken, en daarvan te leren, heeft mij ontzettend veel gebracht”.

 

Wat zou je belangrijkste argument zijn om andere AIOS aan te sporen om een soortgelijke keuzestage bij CCE te beginnen?

“Ik zag zelf heel veel voordelen in het combineren van twee stageplaatsen die allebei flexibiliteit bieden. In mijn geval een plek in het verpleeghuis voor patiënten met NAH en daarnaast twee dagen per week bij CCE. Een CCE-stage is denk ik ook goed te combineren met een onderzoeksstage. Je ziet in korte tijd zo ontzettend veel van de praktijk van de langdurige zorg, en dat in alle sectoren! En dan heb ik het nog niet eens over de database van CCE’s deskundigen. Ik heb daardoor aandachtsgebieden leren kennen die voor mij nieuw waren. Een voorbeeld is Sensorische Integratie (SI). Tijdens de stage zag ik wat een SI therapeut kan betekenen”.

“Als probleemgedrag in de langdurige zorg je aandacht heeft, je een langere periode flexibel beschikbaar bent, en twee stages wil combineren,  is een stageplek bij CCE gewoon een enorm goed idee”.

                                  --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Ben je specialist ouderengeneeskunde in opleiding en overweeg je een stage bij CCE? Stuur dan een mail aan scholing@cce.nl