Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Resultaten
""
Kies sector:
  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
De zoekresultaten worden geladen.

Direct naar

Consultatie

Meerzorg

Opleiding volgen bij CCE

Contactgegevens

Centrum Consultatie en Expertise

Bel 088 - 44 66 100

Alle contactgegevens

Cover Proefschrift Vanessa Olivier-Pijpers

Deelonderzoek 2: Interviews managers, gedragskundigen, teamleiders

In dit kwalitatieve onderzoek is de relatie tussen organisatiecontext en probleemgedrag bij bewoners met verstandelijke beperkingen verder verkend. Er zijn 21 managers, gedragskundigen en teamleiders uit vier zorgorganisaties voor mensen met verstandelijke beperkingen geinterviewd. Het ecologische model van Bronfenbrenner was de basis voor de sensitizing concepts om de interviews te ordenen.

Uit het onderzoek blijkt dat de organisatiecontext (bijv. visie, waarden, voldoende middelen) niet alleen via de geboden begeleiding (bijv. stabiele relaties, constant alert zijn) van invloed op probleemgedrag bij bewoners, maar ook direct van invloed (bijv. leefomgeving, gedeelde waarden). Organisaties worden gehinderd door landelijke regelgeving, negatieve media aandacht en veranderende maatschappelijke waarden.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat er verschillende elementen in de organisatiecontext samenhangen met het probleemgedrag van bewoners, zoals een toepasbare organisatievisie, een gedeelde set van waarden en normen, de geboden woonomgeving en een balans in het controleren en vertrouwen van medewerkers. Andere elementen zijn: het beiden van ruimte om als begeleider te exploreren met ondersteuning vanuit gedragskundige, manager en teamleider, financiële beperkingen en de matching van bewoners met begeleiders en andere professionals.