Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Resultaten
""
Kies sector:
  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
De zoekresultaten worden geladen.

Direct naar

Stel je vraag

Consultatie

Meerzorg

Opleiden

Contactgegevens

Centrum Consultatie en Expertise

Bel 088 - 44 66 100

Alle contactgegevens

Meisje op bed geeft bal aan begeleider

Wave Outsideronderzoek

In de zorg voor mensen met een ernstige of matige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag is geregeld sprake van vastlopende situaties. Hoewel er veel specifieke methodieken en werkwijzen zijn ontwikkeld, en de zorgprofessionals vaak met veel doorzettingsvermogen te werk gaan, lukt het niet altijd om de mensen om wie het gaat op een bevredigende manier te ondersteunen. Is het misschien tijd om iets geheel anders te proberen?

 

Outsider-onderzoekers

Is het misschien tijd om de kennis en vaardigheden van buitenstaanders te leren benutten? Om die vraag te onderzoeken vormden CCE samen met VUmc Metamedica, de Universiteit voor Humanistiek, zes zorgaanbieders, opleidingen Social Work en Verpleegkunde en de AVG-opleiding een driejarig samenwerkingsverband: WAVE.

Verdeeld over zes zorgaanbieders starten er dertien mensen zonder ervaring in de zorg – maar mét relevante kennis en ervaring op andere levensgebieden – als outsider-onderzoeker. Ze lopen twee jaar lang een halve dag per week mee in een casus rondom één hoofdpersoon met moeilijk verstaanbaar gedrag. Ze verbinden zich aan de situatie en de betrokkenen door langdurig te observeren en mee te doen. Als ze daartoe gelegenheid zien, zullen ze ook hun eigen zienswijze en ideeën inbrengen. Gedurende gehele proces brengen ze over hun observaties en ervaringen verslag uit aan de hoofdonderzoekers. Bij die dertien casussen worden waar mogelijk ook zorgprofessionals-in-opleiding betrokken.