Overslaan en naar de inhoud gaan

Sta en ga voor je vak: de rol van de gedragsdeskundige bij probleemgedrag

“Wat mij in de praktijk opvalt is dat jonge gedragswetenschappers vaak heel bescheiden zijn. Hoe zou dat komen?”, vraagt Carmen van Bussel zich af. Zij is werkzaam als orthopedagoog, GZ-psycholoog en CCE-consulent en regelmatig betrokken bij consultaties via CCE. Daar ziet zij dat de druk op gedragsdeskundigen groot is.

Want wat maakt nu dat deze cliënt dit extreme en aanhoudende (probleem)gedrag nodig heeft om zich te redden? Het antwoord is nooit óf-óf, maar altijd én-én-én-én. Zo’n complexe vraag kun je alleen oplossen door samen op te trekken met professionals uit andere disciplines. 

In haar videopresentatie op CCE Podium schetst Carmen een aantal kapstokken die gedragsdeskundigen houvast geven. “Neem de tijd om je vak uit te oefenen; dat levert een beter begrip op voor de cliënt!”, aldus haar boodschap aan gedragswetenschappers.

“Extreem en aanhoudend probleemgedrag roept per definitie onzekerheid op bij iedereen.”

Benieuwd naar meer? Bekijk de videopresentatie op CCE Podium. Deze is te zien met Nederlandse en Engelse ondertiteling (klik rechts onderin de videoplayer van Vimeo op CC en kies de gewenste taal).

Sta en ga voor je vak: de rol van de gedragsdeskundige bij diagnostiek van probleemgedrag - Carmen van Bussel - CCE Podium 2023