Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over CCE, consultaties, meerzorg, onze kennisproducten, onderzoek of ons leeraanbod? Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Loop je vast in een complexe zorgsituatie en heb je behoefte aan een frisse blik? CCE is er voor situaties waarin gedrag problematisch is en de kwaliteit van leven ernstig onder druk staat. Vaak spelen er meerdere zorgvragen tegelijk, bijvoorbeeld een combinatie van psychische en/of fysieke aandoeningen. Meestal is al veel geprobeerd, maar zonder blijvend positief resultaat.

CCE kan meedenken in deze situaties. Samen met zorgverleners en andere betrokkenen onderzoeken we wat er mogelijk is en hoe er weer perspectief kan ontstaan.

Wij ondersteunen in de jeugdzorg en het onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de gehandicaptenzorg en de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Iedereen die betrokken is bij een zorgsituatie kan bij CCE terecht voor expertise of een consultatie: zorgverleners, cliënten, familieleden en bijvoorbeeld ook wijkteams van gemeenten. Bij het aanvragen van een consultatie moet altijd een zorgverlener betrokken zijn.

Voor directe zorgverlening kun je niet bij CCE terecht. Bij vastlopende zorgsituaties en ingewikkeld gedrag denken we mee om zorgverleners en andere betrokkenen weer verder te helpen. Onze ondersteuning is altijd tijdelijk en aanvullend op de bestaande zorg. Samen zoeken we naar oplossingen om nieuw perspectief en handelingsmogelijkheden te creëren.

Er is geen wachttijd. Na ontvangst van de consultatieaanvraag neemt een van onze medewerkers zo snel mogelijk contact op om de aanvraag te bespreken. Vervolgens hoor je of we de aanvraag in behandeling nemen.

Lees meer over een consultatie aanvragen

Een consultatie via CCE is kosteloos voor de aanvrager. CCE ontvangt hiervoor subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

We vragen van alle betrokkenen wél tijd en inzet. Want juist door samen te werken en kennis te delen, komen we tot nieuwe inzichten en perspectief in vastlopende situaties.

Lees meer over consultaties

Ja, dat is mogelijk. Voorwaarde is dat er een zorgplan is en dat de zorg wordt geleverd door gekwalificeerde zorgprofessionals met een BIG-registratie.

Meerzorg is bedoeld voor mensen met een zorgbehoefte die groter is dan wat binnen het reguliere zorgprofiel georganiseerd kan worden. De regeling biedt tijdelijk aanvullende financiering om passende zorg toch mogelijk te maken.

Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor de uitvoering van de meerzorgregeling. De aanvraag verloopt dan ook altijd via het zorgkantoor. CCE speelt hierin geen rol.

Lees meer over meerzorg

Op verzoek van een zorgorganisatie denkt CCE mee over het verbeteren van de zorg en de kwaliteit van leven van cliënten via meerzorg. Dit doen we in de vorm van een zogenoemd meerzorg-ontwikkeltraject

Dit traject bestaat uit twee gesprekken en tussentijds advies aan betrokkenen. In deze gesprekken bespreekt CCE samen met zorgverleners en andere betrokkenen de thema's die spelen rond de zorg van één of meer cliënten. De gesprekken bieden zorgverleners handvatten om de zorg te verbeteren en de kwaliteit van leven van hun cliënt(en) verder te vergroten.

Lees meer over meerzorg

In de zorg worden verschillende termen gebruikt, zoals onbegrepen gedrag, moeilijk verstaanbaar gedrag of signaalgedrag. CCE kiest bewust voor de term probleemgedrag omdat deze veel gebruikt wordt door zorgverleners in diverse sectoren.

CCE komt pas in actie wanneer gedrag daadwerkelijk tot problemen leidt - voor de persoon zelf en voor de mensen die betrokken zijn. We zien probleemgedrag niet als een eigenschap van een persoon, maar als het resultaat van de wisselwerking tussen iemand en diens omgeving.

Nee, CCE gebruikt het CEP niet en biedt ook geen ondersteuning bij het invullen hiervan. 

Het CEP is een verouderd instrument dat de laatste keer geüpdatet is in 2001. Het kan geschikt zijn voor een gesprek over het ontstaan van een vastlopende situatie met probleemgedrag, maar niet als diagnostisch instrument.