Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) initieert en draagt bij aan praktijkgericht onderzoek over thema’s en onderwerpen die raken aan ernstig en/of aanhoudend probleemgedrag. Daarbij richt het onderzoek binnen CCE zich specifiek op het signaleren van patronen en inzichten die we in de CCE-consultatiepraktijk tegenkomen. We onderzoeken beschermende, werkzame, belemmerende en andere factoren die van invloed zijn op complexe zorgsituaties. Daarbij maken we expliciet wat er gebeurt.  

Op die manier helpt onderzoek ons taal te geven aan wat (niet) werkt. Die resultaten dragen bij aan kennisontwikkeling en uitbreiding van expertise, in de vorm van kennisproducten en het opleidingsaanbod van CCE. Zo helpen we zorgverleners, cliënten en naasten bij handelingsverlegenheid en het vinden van meer of nieuw perspectief.  

 

Relationele en organisatorische patronen en factoren 

Concreet staat altijd de vraag centraal welke relationele en organisatorische patronen en factoren wij zien in complexe zorgsituaties waar het gaat om handelingsverlegenheid bij probleemgedrag. 

Onderzoek binnen CCE focust zich, in ieder geval de komende jaren, op de volgende vijf thema’s: 

  • Interdisciplinair werken   
  • Veilige grond voor cliënten   
  • Complexe zorg in thuissituaties   
  • Het cliënten- en naastenperspectief   
  • Ethische complexe thema’s en morele stress  

 

Meer informatie over de thema’s lees je in het Onderzoekskompas.

CCE onderzoekt zowel specifieke, als sectoroverstijgende onderzoeksvragen. Daarbij worden per sector relevante accenten gelegd. Ook uitzoomen en over de grenzen van sectoren heen kijken, is waardevol. Soms initiëren we dat onderzoek zelf en andere keren maken we onderdeel uit van een groter onderzoekscollectief. Meer informatie over samenwerken aan onderzoek, lees je op de pagina ‘Samenwerking’.

"Ons onderzoek zal nooit op de plank blijven liggen. We zien het als onze opdracht om de kennis over complexe zorgsituaties terug naar het veld te brengen."

Nienke Bekkema en Sara van der Weerd / Projectleiders Expertisemanagement