Overslaan en naar de inhoud gaan

Prikkels, stalking en afzondering

Rust voor Robert

Robert maakt het team dat hem begeleidt angstig. Dat wil hij niet, maar het gebeurt wel doordat hij zich zeer sterk fixeert op vooral vrouwelijke begeleidsters. Hij begon zelfs een van hen te 'stalken' en daardoor ontstond de situatie waarin het team geen andere oplossing zag dan Robert in zijn vrijheden te beperken. De dagbesteding stopte, hij werd afgezonderd en ook kreeg hij steeds meer psychofarmaca. Maar ook dit was geen houdbare situatie. Robert en het team waren er ongelukkig mee.

Belangrijk in het ontstaan van de problemen en dus ook in het oplossen ervan, waren de problemen die Robert heeft met de grote hoeveelheid prikkels die hij moet verwerken. In een drukke omgeving loopt de spanning daardoor snel op en dan escaleert de situatie. Zijn behoefte en gebrek aan houvast versterken het probleem. Deze casus laat zien hoe het doseren van omgevingsprikkels en het scheppen van duidelijkheid, een grote verandering teweeg kunnen brengen. Ook zien we in de casus dat gedrag dat als ´stalking´ wordt ervaren wel eens geheel anders geïnterpreteerd zou kunnen worden. In de casus zitten enkele videofragmenten ter verduidelijking van deze punten.

Rust voor Robert - Mayke Prinsen

Deze casus is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

www.fondsnutsohra.nl