Overslaan en naar de inhoud gaan

Visualiseren, picto's en smiley's

Een stem voor Luuk

Woorden, woorden en nog eens woorden. Luuk hoort ze de hele dag en hij kan zelf ook best met woorden overweg. Maar als je goed luistert, merk je dat hij die woorden eigenlijk niet begrijpt. Hij kan dus ook niet de juiste woorden vinden om te vertellen hoe het met hem gaat of waar hij behoefte aan heeft.

Luuk doet zijn uiterste best om een zo normaal mogelijk leven te leiden in zijn eigen appartement, maar hij kan niet alles alleen. Begeleiders ziet hij maar zelden. Hij wordt steeds ongelukkiger en gefrustreerd. Het enige dat hem nog rest is zich agressief naar hen te uiten, zichzelf te verwonden of zich dan maar helemaal terug te trekken en nergens meer aan mee te doen.

Begeleiding staat machteloos en zelfs de politie moet er aan te pas komen om Luuk rustig te krijgen. Hoe Luuk ook zijn best doet om anderen te begrijpen of zichzelf verstaanbaar te maken, het loopt iedere keer op misverstanden uit. Zijn begeleiders overschatten hem. Toch lukt het om Luuks gevoelens een stem te geven en zo de rust te herstellen.

In deze casus leer je welke stappen er nodig zijn geweest om dit tot stand te laten komen.

GZ-psycholoog Zillah Holtkamp van Aveleijn vertelt over haar ervaringen met Luuk en het inzicht dat zij kreeg na het zorgvuldig bestuderen van zijn gedrag.

Een stem voor Luuk - Zillah Holtkamp

Bijlage

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

www.fondsnutsohra.nl