Mia werkt in de zorg
Mia leeft in haar slaapkamer. Ze is eenzaam, verdrietig en heeft voortdurend last van stress. En ze kan niet goed vertellen wat haar allemaal dwarszit. Als het haar teveel wordt, barst ze uit in een driftbui en moet de begeleiding het ontgelden. Mia slaat, knijpt, spuugt en is verbaal agressief. De begeleiders hebben medelijden met haar of zijn juist bang.
Mia groeit op in een gezin met veel kinderen en ouders die verstandelijk beperkt zijn. Ook meerdere broers hebben een verstandelijke beperking. De ouders kunnen het gezin niet goed draaiende houden en zo ontstaat er een verwaarlozend gezinssysteem. Hierdoor is er bij Mia sprake van hechtingsproblematiek. Mia wordt seksueel misbruikt door één van haar broers en later door haar vriend, die ook nog eens geweld tegen haar gebruikt.
Tosca Sebus en Esma Kahveci, gedragskundigen bij Stichting SOVAK, vinden Mia - die nu begin 40 is - veel te jong om maar op deze geïsoleerde manier door te leven en alles en iedereen te ontlopen. Ze zien in dat de situatie, gezien alle trauma’s, complex is, maar zijn vastberaden Mia’s kwaliteit van leven te verbeteren.
Hoe krijg je iemand voor wie de wereld in alle opzichten onveilig is uit de slaapkamer? Hoe zorg je dat ze uit haar schulp kruipt en tegelijkertijd zo min mogelijk stress ervaart?
Interview Aafke Scharloo
In de casus zitten fragmenten van een video-interview met Aafke Scharloo over complex trauma. Bekijk hier het gehele interview.
Bijlagen
Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.
NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.