Overslaan en naar de inhoud gaan

Leertraject: Zelfverwondend gedrag

Zelfverwondend gedrag is een heftige vorm van probleemgedrag en komt geregeld voor bij mensen met een matige of (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Zelfverwonding maakt wanhopig en machteloos als het niet lukt om grip te krijgen op het gedrag. In het vijfdaagse leertraject ‘Zelfverwondend gedrag’ worden gedragskundigen, Artsen Verstandelijk Gehandicapten (arts VG) en managers in de gehandicaptenzorg meegenomen in het theoretisch kader en de interdisciplinaire aanpak van dit gedrag.

Wat kun je verwachten?

De impact van zelfverwondend gedrag is groot, op de persoon zelf én de mensen eromheen. Dit thema is de afgelopen jaren structureel onderzocht door CCE. Daarnaast verscheen ook het boek Zelfverwonding, over een interdisciplinaire aanpak van ernstig en aanhoudend zelfverwondend gedrag.

In het vijfdaagse leertraject worden gedragskundigen, artsen VG en managers in de gehandicaptenzorg meegenomen in het theoretisch kader en de interdisciplinaire aanpak van de problematiek rond zelfverwondend gedrag. De visie van CCE op probleemgedrag vormt de basis voor dit leertraject.

Tijdens het leertraject leer je onder andere meer over de verschillende manieren van methodisch werken en kritisch te reflecteren op jouw rol in het methodisch proces bij zelfverwondend gedrag. De docenten behandelen het belang en de invloed van organisatorische aspecten bij (omgaan met) ernstig probleemgedrag. Ook leer je de onderlinge samenwerking binnen het team te versterken, maak je een plan van aanpak en ga je hiermee aan de slag in je eigen werksituatie.

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Voor wie?

Het leertraject is bedoeld voor gedragskundigen in de gehandicaptenzorg. Gezien het belang van het interdisciplinair samenwerken zijn verschillende thema’s ook geschikt om samen met managers/teamleiders, psychiaters en artsen VG te volgen.

Schrijf je je in als gedragsdeskundige, dan kun je op een aantal dagen je collega's en/of managers meenemen. Neem contact op met RINO voor de voorwaarden hiervan.

Inhoudelijke vragen

Heb je inhoudelijke vragen over het leertraject? Neem contact op met scholing@cce.nl.

Studiebelasting en literatuur

Het leertraject omvat vijf lesdagen van 9.00 - 17.00 uur. Naast de vijf lesdagen ben je per lesdag ongeveer drie uur bezig met zelfstudie (voorbereiding, verwerking en vertaling naar je eigen casus).

Digitale literatuur wordt verzorgd. Daarnaast ontvang je het (digitale) boek Zelfverwonding van Bert Henderikse.

Data

Het vijfdaagse leertraject vindt in 2024 plaats op: 19 maart, 23 april, 23 mei, 18 juni en 10 september.

Kosten

De kosten voor deelname aan het leertraject zijn €2.390,- inclusief digitaal lesmateriaal, het boek Zelfverwonding en lunch.

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor het vijfdaagse leertraject en/of meer praktische informatie? Dat kan via de website van de RINO Groep.

Voor de organisatie van dit leertraject werkt CCE samen met de RINO Groep.

Inschrijven voor het leertraject

Accreditatie

Voor dit leertraject is accreditatie aangevraagd. CCE is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en vrijgesteld van BTW voor scholingsactiviteiten.

Incompany

Dit leertraject is ook incompany beschikbaar, bij jouw organisatie op locatie. Er wordt daarbij maximaal ingespeeld op de behoeften van jullie team. Ben je geïnteresseerd in een incompany-traject van het leertraject 'Zelfverwondend gedrag' of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via scholing@cce.nl.

Programma op hoofdlijnen

  • Dag 1: Theoretisch kader/visie op zelfverwondend gedrag. 
  • Dag 2: Idiografische theorie en beeldvorming vanuit interdisciplinair perspectief.
  • Dag 3: Verklaringen voor zelfverwonding vanuit medisch en psychiatrisch perspectief en interventies.
  • Dag 4: Zelfverwondend gedrag in context en het opstellen van een interventieplan.
  • Dag 5: Zelfverwondend gedrag als communicatie en het ethisch perspectief.