Meer grip op onbegrip: CCE deelt kennis in gemeenten

Deze zomer lopen CCE-coördinatoren mee met een aantal casusregisseurs van gemeenten in verschillende regio’s. Samen reflecteren zij op de aanpak van complexe situaties rond mensen met onbegrepen gedrag die (tijdelijk) de grip op hun leven kwijt zijn. Niet de inhoud van individuele situaties staat centraal, maar het proces: hoe werk je als professionals effectief samen om passende ondersteuning te bieden? Deze samenwerking biedt casusregisseurs van gemeenten waardevolle inzichten. Voor CCE levert het bruikbare kennis op over het zorg- en veiligheidsdomein, waarmee we in onze consultaties steeds vaker te maken krijgen.
 

Regionale samenwerking

Na eerdere samenwerking in de regio Twente, is het traject deze zomer uitgebreid naar vier nieuwe regio’s. CCE-coördinatoren lopen mee met casusregisseurs in Zaanstreek – Waterland, Rotterdam, IJsselland en Enschede. Na een online startbijeenkomst zijn de coördinatoren inmiddels gestart met het aansluiten bij casusoverleggen in de regio’s. Hun rol is vooral gericht op reflectie: hoe verloopt het proces rondom complexe ondersteuningsvragen? Binnen de gemeenten zorgen casusregisseurs ervoor dat betrokken partijen samenwerken aan gezamenlijke doelen. Dat kan gaan om het verminderen van overlast, het veiligstellen van woonruimte of het toewerken naar passende zorg of dagbesteding. In september worden de ervaringen van de betrokken coördinatoren gedeeld tijdens een gezamenlijke eindbijeenkomst.
 

Onderdeel van het landelijke netwerk BE-Grip

Deze aanpak maakt deel uit van het programma Grip op Onbegrip (BE-Grip) van ZonMw, een landelijk netwerk van organisaties die zich inzetten voor mensen met complexe problematiek. CCE is partner in dit netwerk en levert een bijdrage door aan te sluiten bij regionale overleggen en het ondersteunen van procesreflectie. 
 

Samenwerken met kennispartners

Binnen BE-Grip werkt CCE samen met onder andere Kennisinstituut Phrenos, Erasmus School of Health Policy and Management, MIND en het Verwey-Jonker Instituut. Gezamenlijk werken deze partijen aan een landelijk begeleidings- en onderzoekstraject, gericht op het verbeteren van de hulp voor mensen met onbegrepen gedrag. Ook de Nederlandse ggz, VNG, Valente, Movisie, Trimbos, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Platform31 zijn betrokken bij het actieprogramma van ZonMw. Phrenos leidt het begeleidingstraject; Erasmus Universiteit ontwikkelt de monitoring en evaluatie.

 

Meer informatie?

Meer weten over deze samenwerking of over de betrokkenheid van CCE bij Grip op Onbegrip? Neem dan contact op met programmaleider Didier Rammers.