Thema’s en patronen in consultaties in de ggz

In 2020 heeft CCE onderzoek gedaan naar consultaties in de ggz. Het doel is inzicht geven in achtergronden en thema's die een rol spelen bij (het verminderen van) handelingsverlegenheid. Het betreft een descriptieve studie op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens van 472 consultaties van CCE in de ggz.

De gegevens uit het onderzoek zijn gebruikt om thema’s en patronen in vastlopende situaties te ontdekken die zowel voor CCE als ggz interessant zijn. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Het artikel ‘Consultaties bij vastgelopen behandelsituaties: een descriptieve studie’ is verschenen in mei 2021.

Aan het onderzoek werkten mee:

  • Barbara Stringer, coördinator CCE
  • Roel Mocking, psychiater in opleiding en universitair docent
  • Didier Rammers, coördinator CCE en programmaleider ggz
  • Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag en samenleving en crisisdienstverpleegkundige

Bijlagen

In mei 2021 verscheen een artikel over het onderzoek in het Tijdschrift voor Psychiatrie. In januarie 2023 verscheen een artikel over het onderzoek in BMC Psychiatry. Beide artikelen kun je via onderstaande knoppen downloaden en lezen.

Dreig je vast te lopen met ingewikkelde behandelsituaties in de ggz? Heb je te maken met zorgvragen van cliënten waarbij sprake is van zelfbeschadiging, agressie, zelfverwaarlozing of grensoverschrijdend gedrag? Focus dan op het functioneren van je team. Ga aan de slag met een praktijkcasus en gebruik de werkvormen die CCE heeft ontwikkeld.