Overslaan en naar de inhoud gaan

Agressie door stress leiden tot separatie

Een veilige haven voor Hans

Hans is een man van inmiddels achter in de veertig. Als kind heeft hij het moeilijk gehad. Er was sprake van veel stress in het gezin en later door uithuisplaatsing. Zijn moeder speelde een belangrijke rol in het leven van Hans. Zij beschermde hem tegen de bedreigingen, waar hij in het dagelijks leven mee te maken kreeg. Daardoor heeft hij lange tijd redelijk kunnen functioneren.

Door vele ingrijpende gebeurtenissen loopt de spanning bij Hans steeds verder op. Zijn moeder is niet meer in staat om een buffer te vormen voor hem. Uiteindelijk escaleert de situatie. Agressie en bedreiging leiden tot 24-uurs separatie, voor iedereen een zeer onbevredigende situatie.

In deze casus neemt Ingrid ten Westeneind je mee in hoe mensen op stress kunnen reageren. Daarbij gaat ze in op hoe het brein werkt en de rol van hypo- en hyperarousal. In deze casusbeschrijving wordt een en ander meer in detail toegelicht.

Uiteraard is het omgaan met stress een belangrijke insteek bij de interventies geweest. Maar er is meer gebeurd. Hans heeft er veel aan gehad. Separatie is inmiddels niet meer nodig. Bekijk de casus om te zien hoe dat resultaat is bereikt.

Een Veilige Haven voor Hans - Ingrid ten Westeneind

Deze casus is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

www.fondsnutsohra.nl