Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Resultaten
""
Kies sector:
  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
De zoekresultaten worden geladen.

Direct naar

Consultatie: samen zoeken naar perspectief

Meerzorg: voor betere kwaliteit van bestaan

Kennis delen over probleemgedrag

Opleiding volgen bij CCE

Contactgegevens

Centrum Consultatie en Expertise

Bel 088 - 44 66 100

Alle contactgegevens

De andere kant van het Syndroom van Down

Jorik (16) heeft het Syndroom van Down. Ondanks veel bijkomende, lichamelijke klachten gaat het aanvankelijk goed met hem. Maar in de loop van zijn leven, krijgt hij het steeds moeilijker. Waar hij eerst heel sociaal en vrolijk is, raakt hij vaker gespannen. Hij ontregelt meer en meer en laat 'clownesk' gedrag zien. Het blijkt dat het syndroom niet los staat van zijn problemen, ondanks dat mensen met het Syndroom van Down vooral worden gezien als vrolijk en soms een beetje koppig. Integendeel, het begrijpen van het syndroom helpt juist om zijn problemen te begrijpen.

 

Uit balans

Niet alleen Jorik ontregelt. Ook mensen in zijn omgeving raken volkomen uit balans. En de oplossing van het probleem ligt zeker niet alleen bij het anders omgaan met Jorik, maar ook bij een stevige interventie in het systeem om hem heen. In deze casus vertellen betrokkenen over het probleem en de oplossingen die zij gevonden hebben.

Jannie van Lenthe, CCE-coördinator tot eind 2020, vertelt uitgebreid hoe kenmerken van het Syndroom van Down een rol spelen in het vastlopen van de situatie van Jorik én de mensen om hem heen.

78 - Up and down met Jorik - Sasja Geurtse en Jannie van Lenthe - Leren van Casussen (CCE)