Overslaan en naar de inhoud gaan

Disharmonische ontwikkeling bij LVB en verslaving

Een warm nest voor Bas

Bas (38) heeft een licht verstandelijke beperking. In de maatschappij kan hij zich moeilijk staande houden en drank en drugs spelen een belangrijke rol in zijn problematiek. Als sprake is van veel stress wordt Bas fysiek agressief of hij trekt zich helemaal terug, waarbij hij meer alcohol of drugs gebruikt.
In het ontstaan van zijn problemen is zijn disharmonische ontwikkeling een belangrijke oorzaak. Dat leidt er toe dat hij vaak emotioneel wordt overvraagd. Zijn omgeving verwacht te veel van hem en dat leidt tot spanningen bij hem.

Ook heeft de relatie die Bas had met zijn moeder en inmiddels overleden vader nog steeds een grote invloed op hoe Bas en zijn zorgverleners in de huidige situatie met elkaar omgaan. Een belangrijk deel van de oplossing ligt in de begeleidingsstijl die beter bij het lage emotionele niveau van Bas moet aansluiten.

In de presentatie van de casus zit een interview met CCE-consulent Hugo Bijsterbosch. Jeroen Housmans - coördinator bij CCE - spreekt met hem over disharmonische ontwikkeling. Wat is het? Hoe zijn de gevolgen? En hoe kun je er mee omgaan?

Een warm nest voor Bas - Leren van Casussen - Jeroen Housmans

Bijlage