Overslaan en naar de inhoud gaan

Hechtingsstoornis en afzondering

Een evenwichtsdans met Elisabeth

Elisabeth is geboren in Roemenië en had daar een moeilijke start in haar leven. Een hechtingsstoornis was het gevolg, ondanks de goede opvang door haar Vlaamse adoptieouders. De hechtingsstoornis heeft grote gevolgen voor Elisabeth, voor wie het moeilijk is om de balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Op een gegeven moment resulteerde dit in zoveel problemen dat de begeleiding niets anders kon dan Elisabeth af te zonderen.

Deze casus laat zien hoe het de begeleiding is gelukt om de 'gewoonte' van afzondering - vrij rigoureus - te doorbreken. Gemakkelijk was dit niet, want ook voor de begeleiding blijft dit een voortdurend zoeken, een evenwichtsdans. Caroline Rosseel beschrijft in de casus ook het proces van splitting, waarbij een kloof ontstaat binnen het team van de begeleiders: zij die Elisabeth goed kunnen begeleiden en zij die dat niet kunnen. Uiteindelijk was afzondering niet meer nodig. Bekijk de casus om te zien hoe dat is bereikt.

Evenwichtsdans met Elisabeth - Caroline Rosseel

Deze casus is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

www.fondsnutsohra.nl