Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe variatie bij autisme soms beter werkt

Een feestje voor Johan

Johan is 53 jaar en intens in alles wat hij doet. Zijn temperamentvolle karakter - je zult 'm niet snel over het hoofd zien - maakt echter ook dat het moeilijk is om goed met hem om te gaan als hij zich niet goed voelt. Johan schreeuwt dan hard, kleedt zich uit en gooit met spullen. De begeleiding heeft steeds meer moeite met zijn gedrag, wat leidt tot meer time-outs, fixeren in een stoel en afzondering.

Op zijn dertigste is bij Johan een autisme spectrum stoornis vastgesteld. Sindsdien gaat men met hem om met behulp van vaste structuren en time-outs in een aparte ruimte. De gedachte is dat deze Johan duidelijkheid zullen bieden. Deze benadering heeft echter niet het gewenste effect. Integendeel, het gedrag van Johan wordt steeds grilliger en zorgt voor veel onrust bij andere cliënten.

Met deze casus laat Natascha Albers zien dat een vaak gekozen oplossing bij een autisme spectrum stoornis, namelijk structuur en weinig prikkels, bij Johan niet de juiste was. Voor Johan blijkt variatie juist een belangrijk element te zijn voor zijn welzijn. Om tot een oplossing te komen is gebruik gemaakt van de ASSwijzer. In de presentatie hieronder is een bijlage met meer informatie over de ASSwijzer opgenomen.

Een feestje voor Johan - Natascha Albers

Bijlagen

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl