Overslaan en naar de inhoud gaan

Katatonie de baas

Een verrassende wending in het leven van Hans

Hans (50) heeft een licht verstandelijke beperking en vanaf het moment dat de relatie met zijn vriendin, met wie hij samenwoont, wordt verbroken, wordt het leven erg ingewikkeld voor hem. Werken lukt niet, het huishouden laat hij links liggen en op een gegeven moment kan hij zelfs niets anders meer dan op zijn bed blijven liggen.

Als hij verhuist naar een instellingsterrein, lijkt het even beter met hem te gaan. Hij werkt op de boerderij, vindt aansluiting bij de groep, kan ondeugend zijn en heeft humor. Dit duurt helaas maar een paar maanden. Hij wordt onrustig, schreeuwt en jammert. In een ander appartement en met één-op-één begeleiding gaat het ook niet beter. Hij wil dood. De begeleiders voelen zich ontredderd. Ze weten nauwelijks nog wat te doen.

Jannie van Lenthe, coördinator bij het CCE, wordt gevraagd om een brede second opinion te geven over de situatie van Hans. Gestart wordt met het langslopen van een lange lijst met mogelijke oorzaken van het gedrag van Hans. Veel levert dat niet op. Besloten wordt dat iets doen beter is dan niets doen. En dat leidt tot enkele interessante verrassingen...

65 - Een verassende wending in het leven van Hans

Bijlagen