Overslaan en naar de inhoud gaan

Psycho-educatie van cliënt én team

Een grotere cirkel voor Gerhard

Gerhard wilde tuinman worden, net als zijn vader. Hij was al aardig op weg, want hij werkte een paar dagen per week in de tuin. Toen ging het mis. Zijn oma overleed en ook enkele van zijn vaste begeleiders vertrokken. Dat was te veel voor Gerhard. Hij werd angstig, trok zich terug en stopte met tuinieren. Zijn wereld werd steeds kleiner. En als iemand dicht bij hem kwam, reageerde hij agressief.

Deze ingrijpende gebeurtenissen zijn te veel voor iemand die emotioneel en cognitief kwetsbaar is. Daarbij komt dat sprake is van ADHD, iets wat Gerhard zelf niet goed onderkent. Rachel de Groot, behandelaar van Gerhard, laat met deze casus zien hoe psycho-educatie mensen met een lichte verstandelijke beperking inzicht kan geven in hun kwetsbaarheden, zodat zij hier beter mee om kunnen gaan. En met succes, want Gerhard heeft zelf psycho-educatie gegeven aan het team dat hem begeleidt. In de casus zit een videofragment waarop een deel van de klinische les door Gerhard en Rachel te zien is.

Deze casusbeschrijving is ook in het Engels beschikbaar.

Een grotere cirkel voor Gerhard - Rachel de Groot

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl