Overslaan en naar de inhoud gaan

Schizofrenie, beperkingen en angst

Remko - de angst voorbij

Remko is een jongeman met veel beperkingen. Behalve een lichte verstandelijke beperking, heeft hij ook afasie en apraxie: beperkingen in het gebruik van taal en en het uitvoeren van handelingen. Daarnaast heeft Remko schizofrenie. Door de vele verschillende beperkingen, is het moeilijk om Remko precies te bieden wat hij nodig heeft. Hij heeft daarom ook op veel verschillende plekken gewoond. Uiteindelijk woont hij met enkele anderen in een appartement van de Gemiva-SVG Groep. Ook daar heeft Remko het niet gemakkelijk en voor begeleiding is het moeilijk om het hem om te gaan. Remko trekt zich terug en als begeleiding hem wil activeren, wordt hij agressief.

Voor gedragskundige Richard Smit is dit aanleiding om goed uiteen te rafelen hoe de verschillende beperkingen samen met de context tot de problemen van Remko leiden. Hij laat zien hoe een andere communicatieve benadering een van de sleutels is geweest om weer contact te krijgen met Remko, de problemen te verminderen en zelfs weer leuke activiteiten te gaan doen. Maar ook andere elementen dragen bij aan de oplossing.

In de casusbeschrijving zit ook een filmpje van het team van Remko over hoe het Picture Exchange Communications System (PECS) bij Remko wordt gebruikt.

Remko de angst voorbij - Richard Smit

Bijlage

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl