Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoppen van langdurige fixatie

Een andere kijk op Kathy

In haar dossier wordt Kathy beschreven als een basaal angstige vrouw. Maar in het dagelijks leven zijn anderen juist bang voor háár. Op het instellingsterrein lopen medecliënten en begeleiders het liefst om haar heen. Dat is vanwege haar probleemgedrag. Kathy is agressief. Ze trekt aan haren, slaat en geeft kopstoten. Maar Kathy is zelf ook het slachtoffer: zij bonkt en bijt zichzelf.

De handelingsverlegenheid is groot bij de begeleiding. Op een gegeven moment weet men geen andere oplossing dan haar vrijheid enorm te beperken. Uiteindelijk wordt Kathy 24 uur per dag gefixeerd...

Gedragskundige Annelies Castelein besluit met het locatiehoofd van Kathy dat het zo niet langer kan. Er moet iets veranderen. Dat het niet makkelijk zou zijn, was vooraf wel duidelijk...

Met deze casusbeschrijving laat Annelies Castelein zien dat het mogelijk is om zelfs een leven van 24-uurs fixatie om te buigen in een leven met kwaliteit. Daarvoor waren meerdere interventies nodig, sommige eenvoudig en gedurfd, andere meer complex.

Het probleemgedrag is niet helemaal weg, maar de focus is er wel vanaf. Centraal staan nu het gewone leven en gewone activiteiten. En dat alles in een veel positiever contact met haar omgeving!

Een andere kijk op Kathy - Annelies Castelein

Bijlage

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl