Overslaan en naar de inhoud gaan

Trage prikkelverwerking en zelfregulerend gedrag

Tijd voor Henk

Henk heeft een ernstige verstandelijke beperking en woont samen met vijf andere clienten die - evenals hij - een intensieve zorgvraag hebben.

Henk wordt regelmatig agressief, naar anderen in zijn omgeving, maar ook naar zichzelf. Dit probleem komt vooral voor bij overgangen van de ene situatie naar de andere. Het aanbieden van meer structuur bij deze overgangen bleek geen oplossing te zijn. Begeleiding ziet als enige oplossing nog dat hij wordt afgezonderd tot hij weer rustig wordt, een situatie waar niemand blij mee is.

Een sleutel tot de oplossing in deze casus lag in de ´ontdekking´ dat de prikkelverwerking bij Henk bijzonder traag verloopt. Hij heeft veel tijd nodig bij veranderingen en wanneer een en ander te snel gaat, bouwt er zich snel spanning bij hem op. De spanning moet worden ontladen en soms gebeurt dat met agressie. Het 'de tijd nemen' is een belangrijke interventie. In de casusbeschrijving zitten ook twee korte filmpjes die duidelijk maken dat het Henk veel tijd kost om een situatie rustig 'door te komen'.

Tijd voor Henk - Jannie van Lenthe