Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfverwonding bij verstandelijke beperking

Als je loslaat, heeft hij twee handen vrij

Rick is 25 jaar, nieuwsgierig en draagt graag zonnebrillen. Ook kijkt hij graag naar rode stoplichten. Maar vaak komt het hier niet van, want Rick verwondt zichzelf zo vaak en zo ernstig dat hij erg in zijn vrijheid wordt beperkt met medicatie, afzonderen en fixeren. Als hij de controle verliest kan Rick zichzelf tot bloedens toe op zijn gezicht slaan. Hij bonkt met zijn hoofd op muren en meubilair. Eigenlijk op alles in zijn omgeving, inclusief zijn begeleiders. Dit gedrag vormt een groot risico voor zijn omgeving, maar vooral voor hemzelf. De begeleiding vreest voor hersen- en oogletsel. Soms is het hoofdbonken zelfs levensbedreigend. 

Rick wil zichzelf en anderen helemaal geen pijn doen. Hij probeert dit te voorkomen door zijn handen kruislings onder zijn oksels te steken. Wanneer zijn zelfverwondend gedrag zo ernstig wordt dat zelfs drie begeleiders hem niet kunnen beschermen, wordt hij vastgebonden in een stoel of op een mat.

Tot Esther Bisschops, de gedragskundige van Rick, iets opmerkelijks ziet op een video van Rick. Tijdens een fragment van een half uur, waarin drie begeleiders met Rick worstelen om te voorkomen dat Rick zichzelf verwondt, zijn er enkele seconden dat Rick een pak melk pakt, keurig zijn glas vol schenkt, wat drinkt... en vervolgens zichzelf weer gaat verwonden. Door dit moment realiseert zij zich dat Rick tot veel meer in staat is dan iedereen denkt...

In deze casus vertelt Esther Bisschops het verhaal van Rick en hoe het gelukt is om zijn extreem zelfverwondende gedrag bijna te doen verdwijnen. Makkelijk was dat niet en zeker niet risicoloos, want zijn zelfverwonding verminderde geleidelijk. Hoe het team de moed en doorzetting heeft gevonden, wordt in de casus verteld.

Als je loslaat heeft hij twee handen vrij - Esther Bisschops

Bijlage

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl