Overslaan en naar de inhoud gaan

Leertraject: Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. In het vierdaagse leertraject ‘Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag’ wordt er ingegaan op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van emotionele ontwikkeling. Het leertraject is bedoeld voor academici die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) of de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) én in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag.

Wat kun je verwachten? 

Het concept ‘emotionele ontwikkeling’ is in de Nederlandse gehandicaptenzorg al lang ingeburgerd en begint ook binnen de jeugdzorg, de ggz en de VVT snel bekendheid te winnen. In het leertraject maak je kennis met verschillende invalshoeken, concepten en ontwikkelingen van emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag. Je leert beargumenteerd overwegen hoe en wanneer emotionele ontwikkeling het beste aansluit bij je eigen werkplek. Op een interactieve manier wordt de dialoog hierover gevoerd. Het vormen van een eigen mening over het concept emotionele ontwikkeling staat centraal.

Het leertraject gaat uit van de visie van CCE op probleemgedrag. Daarnaast is het gebaseerd op de uitgebreide kennis en ervaringen die CCE heeft opgedaan tijdens de consultaties en samenwerking met zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag.

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Voor wie?

Het leertraject is bedoeld voor orthopedagogen, psychologen en verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ggz en de VVT en die belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag.

Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over het leertraject kun je contact met ons opnemen via scholing@cce.nl.

Studiebelasting en literatuur

Het leertraject omvat drie lesdagen van 9.00 - 17.00 uur en één online lesdag* van 9.00 - 13.00 uur. Naast de vier lesdagen ben je per lesdag ongeveer twee uur bezig met zelfstudie (voorbereiding en verwerking).

Digitale literatuur wordt verzorgd. Verder dien je te beschikken over het boek Werken met Ervaringsordening van Bianca Vugts (2013).

Data

Het vierdaagse leertraject vindt plaats op: 19 april, 7 en 31 mei en 18 juni* 2024

Kosten

De kosten voor deelname aan het leertraject zijn €1.370,- inclusief digitaal lesmateriaal en lunch. Deze kosten zijn exclusief het eventueel aan te schaffen boek Werken met Ervaringsordening (ongeveer €25,-).

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor het vierdaagse leertraject en/of wil je meer praktische informatie? Dat kan via de website van de RINO Groep.

Voor de organisatie van dit leertraject werkt CCE samen met de RINO Groep.

Inschrijven voor het leertraject

Accreditatie

Voor dit leertraject is accreditatie aangevraagd. CCE is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en vrijgesteld van BTW voor scholingsactiviteiten.

Incompany

Dit leertraject is ook incompany beschikbaar, bij jouw organisatie op locatie. Er wordt daarbij maximaal ingespeeld op de behoeften van jullie team. Ben je geïnteresseerd in een incompany-traject van het leertraject 'Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag' of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via scholing@cce.nl.

Thema's die aan bod komen

  • Emotionele ontwikkeling vanuit de visie van CCE op probleemgedrag;
  • De Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO) en de huidige ontwikkelingen;
  • De relatie tussen stress en probleemgedrag;
  • Hoe ervaart de cliënt de wereld (ervaringsordening);
  • Connectie begeleider-cliënt als factor bij ontstaan en voorkomen van probleemgedrag.