Overslaan en naar de inhoud gaan

De 7 organisatiedynamieken van 'Bewegen bij probleemgedrag'

De interactieprocessen tussen betrokkenen bij een cliënt die probleemgedrag vertoont, vormen de organisatiecontext. Geen van deze betrokkenen heeft de bedoeling om terecht te komen in onderling gedoe rondom de vraag wie schuld heeft aan de situatie van probleemgedrag, maar dat kan als gevolg van onderlinge interacties wel gebeuren. In het model 'Bewegen bij probleemgedrag' worden deze interactieprocessen organisatiedynamieken genoemd.

In de eerste van onderstaande twee video's vertelt Vanessa Olivier-Pijpers, een van de auteurs van het boek 'Bewegen bij probleemgedrag', hoe je kunt vastlopen in deze zeven organisatiedynamieken. In de tweede video legt ze uit hoe je weer in beweging kunt komen.

Organisatiedynamieken die vastlopen

Video over de bewegingsmechanismen:

Organisatiedynamieken die in beweging komen

Via onderstaande afbeeldingen met iconen kom je meer te weten over de zeven organisatiedynamieken en krijg je tips om weer beweging te krijgen in vastlopende zorgsituaties.

Factsheet 'Bewegen bij probleemgedrag'

Deze factsheet geeft een handig overzicht van de onderschatte situatiekenmerken, de richtinggevende zorgframes en de zeven organisatiedynamieken.