Overslaan en naar de inhoud gaan

Meedenken, meekijken en samen het perspectief in beweging krijgen

Werken als CCE-coördinator; wat houdt dat in? Hoe ziet een werkweek eruit en met wie werk je samen? CCE-coördinator Laurenz Lokhorst vertelt over zijn veelzijdige functie bij CCE.    

 

Het werk ontdekken 

Tijdens zijn werk in een behandelcentrum werd Laurenz door een collega, die werkt als CCE-consulent, gewezen op een openstaande vacature voor coördinator bij CCE. “Ik had vroeger al eens samengewerkt met CCE, maar ik wist niet zo goed wat de functie van coördinator inhield.” Laurenz zag verschillende raakvlakken met de vacature en besloot te solliciteren.  

Tijdens een uitgebreid inwerkprogramma bij CCE loop je onder andere mee met coördinatoren. “Meelopen met collega's is heel waardevol en leerzaam. Hierdoor leer je het werk en de andere sectoren nog beter kennen. Mijn interesse in de VVT groeide waardoor ik nu ook in deze sector veel consultaties doe.”  

 

Onmisbare samenwerking 

Als CCE-coördinator heb je verschillende rollen: “je bent netwerker, collega van een basisteam en tegelijkertijd ben je onderdeel van een sectorwerkgroep of expertiseproject”. Door deze rollen werk je samen met verschillende collega’s, vaak in een andere context. Laurenz is gekoppeld aan secretaresse Krista, die hem ondersteunt bij het plannen van afspraken, redigeren van verslagen en het bewaken van actiepunten.

“Het is heel fijn dat iemand je zaken plant, uitzet en dat ook in de gaten houdt. Die samenwerking is echt onmisbaar. Zonder die ondersteuning kan je dit werk, in deze vorm, niet doen.”  

Als coördinator werk je ook samen met andere CCE-coördinatoren. “Je maakt deel uit van een basisteam met collega’s die hetzelfde werk doen in verschillende sectoren. Dat is je vertrouwde station. Daar bespreek je waar je tegenaan loopt in het werk, maar juist ook de succeservaringen. Je voedt elkaar met informatie en ondersteuning.” Tegelijkertijd werk je ook samen met externe deskundigen in consultatietrajecten. “Samen ga je in gesprek over de inhoud van de casus en stippel je de route uit. Die samenwerking is erg prettig.” 

 

Elkaar voeden met informatie 

Een werkweek beschrijft Laurenz als goed gevuld en afwisselend. “Je voert de regie over consultatietrajecten en Meerzorg-ontwikkeltrajecten, zoekt de juiste externe deskundigen bij consultaties, schrijft veel en je hebt contact met externe partijen, zoals zorgorganisaties en ouders. Daarnaast ben je aangesloten bij een sectorwerkgroep of expertiseproject. De kennis en ervaringen die je ophaalt uit het werkveld, breng je terug in de werkgroep of projectgroep en andersom. Het is elkaar voeden met informatie en die expertise ook delen in kennisproducten, onderzoek en opleidingen van CCE. Door het werken in verschillende projectgroepen heb je ook contact met collega's van andere kantoren. Het maakt niet uit naar welk kantoor van CCE ik ga, overal voelt de werksfeer even goed. Het kantoor in Gouda is voor mij wel het meest vertrouwd, daar werk ik samen met mijn secretaresse en ontmoet ik wekelijks mijn basisteam.” 

 

Spanning en voldoening 

Het mooiste aan zijn werk vindt Laurenz dat hij op verschillende plekken, bij verschillende organisaties, mag komen om nieuw perspectief te bieden in vastgelopen situaties. “Het is leuk dat je mag meedenken, meekijken en samen met betrokkenen het perspectief van de cliënt en de organisatie in beweging kan krijgen. Het voor de cliënt én alle betrokkenen weer prettig maken, dat geeft energie en voldoening. Tegelijkertijd kan dat soms best spannend zijn, als je bijvoorbeeld merkt dat het probleemgedrag voortkomt uit de context van de organisatie. Maar voor organisaties kan het ook spannend zijn om ‘met de billen bloot’ te moeten. Die spanning maakt mijn werk juist ook uitdagend.” 

Daarnaast moet je ook geduld hebben en niet te snel resultaat willen zien, vertelt Laurenz. “Het is probleemgedrag, dus het is ingewikkeld. Je moet niet de illusie hebben dat je snel iets kunt veranderen. Soms heeft een situatie net wat meer tijd nodig om in beweging te komen.” 

 

Je eigen pad bewandelen 

“Het leuke, en dat vind ik ook het mooie aan werken bij CCE, is dat je kan kiezen. Je mag en kan je eigen pad bewandelen bij CCE en dat is prettig. Je kan bijvoorbeeld zelf aangeven in welke sectoren je consultaties wil doen en aan welke expertiseprojecten je wil deelnemen. Die vrijheid en onafhankelijkheid als coördinator is uniek in deze functie.”