Als zorgverlener wil je de beste zorg leveren. Maar soms zijn de zorgvragen van mensen zo complex dat er meer nodig is. Meerzorg kan je dan verder helpen. Met een meerzorg-ontwikkeltraject helpt CCE om nog beter aan te sluiten op wat er echt nodig is. Samen kijken we met een brede, frisse blik naar waar kansen liggen om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Zo maken we samen meer impact met meerzorg.
Wat is een meerzorg-ontwikkeltraject?
Met een meerzorg-ontwikkeltraject stappen we samen uit de waan van de dag: hoe kunnen we de kwaliteit van leven voor deze persoon(en) verbeteren? Met kennis en ervaring vanuit CCE, door samen te reflecteren en met een frisse blik te kijken naar de vraagstukken en dilemma's komen we tot nieuwe inzichten.
Een meerzorg-ontwikkeltraject is maatwerk: iedere persoon, team en situatie is namelijk anders. Er zijn veel verschillende thema’s en vragen die in een meerzorg-ontwikkeltraject centraal kunnen staan. Denk bijvoorbeeld aan:
- Passende zorg: hoe kunnen we de eigen regie van de persoon vergroten en tegelijkertijd een zekere voorspelbaarheid behouden?
- De rol van het team: wat willen we bereiken en hoe werken we daar samen naartoe?
- Kennis: hoe kunnen we de communicatie met deze persoon die zich moeilijk kan uiten verbeteren?
- ‘Het normale leven’: hoe kunnen we meer recht doen aan de seksualiteitsbeleving van de cliënt?
- Omgeving en systemen: hoe kunnen we de onderlinge dynamiek tussen cliënten zo beïnvloeden dat de sfeer op de groep verbetert?
Een meerzorg-ontwikkeltraject kan helpend zijn in situaties waarin meerzorg relatief ‘nieuw’ is, maar het biedt ook kansen voor mensen die al langer meerzorg krijgen. Bij CCE zien we namelijk regelmatig situaties waarin zorg en kwaliteit van leven stagneren. Het gaat dan niet goed of slecht, maar de situatie is als het ware ‘bevroren’. Met een meerzorg-ontwikkeltraject werk je als zorgverlener aan het weer in beweging brengen van zorg voor mensen die meerzorg krijgen.
Hoe een meerzorg-ontwikkeltraject je verder helpt
Een meerzorg-ontwikkeltraject helpt zorgverleners, naasten en cliënten op de volgende manieren:
- Passende interventie: Mensen die meerzorg krijgen, zijn over het algemeen extra kwetsbaar. Zij zijn gevoelig voor verandering. Kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de benadering kunnen grote impact hebben. Een meerzorg-ontwikkeltraject biedt maatwerk, waardoor het risico op terugval afneemt. Dit vergroot de kans op succes en draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.
- Kort en krachtig: Een meerzorg-ontwikkeltraject is kort en krachtig. In twee sessies verdiepen we ons met het team in een specifiek thema. Omdat de werkvormen en inhoud zijn afgestemd op de specifieke behoeften, kun je als team in korte tijd veel bereiken: “Met een meerzorg-ontwikkeltraject bereikten we meer ontspanning bij een cliënte, waardoor er nauwelijks escalaties meer waren en een betere nachtrust.”
- Duurzame opbrengsten: Door de thematische aanpak, kunnen meerdere mensen de vruchten plukken van één meerzorg-ontwikkeltraject. Zo kan een traject bijvoorbeeld handvatten geven om het team beter in positie te krijgen. Daardoor kan het team groeien in het begeleiden van een complexe doelgroep. Dat leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven.
Proces en verwachtingen
Ben je benieuwd of een meerzorg-ontwikkeltraject iets voor je is? Meer informatie over hoe een meerzorg-ontwikkeltraject verloopt en wat je kunt verwachten, lees je hier.
Kosten van een meerzorg-ontwikkeltraject
Aan een meerzorg-ontwikkeltraject zijn kosten verbonden vanwege de inzet van een coördinator en consulent van CCE. De prijs van een meerzorg-ontwikkeltraject is € 3.440,-. Dit bedrag wordt in twee delen van € 1.720,- gefactureerd aan de zorgaanbieder (prijspeil 2024).