Tweegesprekken: Kennis die werkt Van inzicht naar impact in de gehandicaptenzorg

Wat gebeurt er als we impliciete kennis van zorgverleners niet alleen verzamelen, maar juist toegankelijk maken voor dagelijks gebruik? Hoe zorgen we kennis écht werkend is in de gehandicaptenzorg? 

In een nieuwe aflevering van de podcastserie Tweegesprekken gaat journalist Ronella Bleijenburg in gesprek met Marion Kersten (senior beleidsadviseur bij VGN) en Esmeralda van ‘t Net (voormalig directeur expertisemanagement bij CCE). Aanleiding is het proefschrift van Marion: Making Knowledge Work.

Het proefschrift laat zien dat kennis pas echt waarde krijgt wanneer het gedeeld, afgestemd en toegepast wordt in samenwerking met collega’s, naasten en andere betrokkenen. Marion pleit daarom voor een bredere kijk op wat kennis is, maar ook voor het creëren van een cultuur waarin zowel expliciete als impliciete kennis actief gebruikt worden om de zorg te verbeteren.

Samen verkennen ze hoe kennis in de gehandicaptenzorg du niet alleen gedeeld, maar ook écht toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk. 

Daarnaast komt in de podcast het belang van een sterke leer- en kennisinfrastructuur aan bod: hoe geef je ruimte aan reflectie en leren in een veld dat onder druk staat? Wat is de rol van leiderschap en communicatie bij het versterken van die cultuur? En waarom moeten we breder kijken dan alleen de professional: ook naasten en begeleiders zijn onmisbare kennisdragers.

Een inspirerend en praktisch gesprek over hoe kennis tot leven komt in de zorg.