Overslaan en naar de inhoud gaan

Project Leren zien wat werkt: invloed van Video Interventie Ouderenzorg (VIO)

Komende drie jaar werkt CCE samen met het UKON en De Wever in een onderzoek naar de invloed van Video Interventie Ouderenzorg (VIO) op situaties van cliënten met dementie en ernstig probleemgedrag. ZonMw beoordeelt dit onderzoeksproject als zeer relevant en geeft hiervoor subsidie.

 

Wetenschappelijk bewijs

Hoewel VIO veel wordt ingezet in situaties van probleemgedrag ontbreekt het nog aan wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit. Het gaat hierbij zowel om de benadering van situaties van probleemgedrag als de invloed van VIO op de communicatie en zorgrelatie tussen de cliënt, naasten en zorgmedewerkers. In dit onderzoek proberen we inzicht te krijgen in hoe, waarom en in welke situaties VIO werkt en in welke omstandigheden en bij welke specifieke casussen VIO ingezet kan worden.

 

CCE-casuïstiek

Het eerste deel van het onderzoek is inmiddels afgerond. In het tweede deel van het onderzoek dat dit najaar start, wordt ook CCE-casuïstiek betrokken waarbij we VIO inzetten. De concrete inrichting van het onderzoek wordt op dit moment uitgewerkt. We hopen dit op korte termijn met jullie te kunnen delen.

 

Meer informatie

Namens CCE zijn Femke van der Harst (coördinator) en Henriëtte Ettema (coördinator en programmaleider VVT) betrokken bij dit project. Op de website van het UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen) vind je meer informatie over het project Leren zien wat werkt