Probleemgedrag komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Het gedrag is dan vaak een signaal van dat er iets aan de hand is – spanning, behoeften die niet worden vervuld, pijn en tal van andere oorzaken kunnen leiden tot dit gedrag dat voor onrust zorgt of zelfs gevaarlijk is. Dit gedrag heeft veel impact op de cliënt in kwestie, maar ook op familie en naasten.
Om te ondersteunen in de omgang met volwassenen met een verstandelijke beperking, is een richtlijn ontwikkeld. Die is behulpzaam voor professionals in de zorg, maar ook voor naasten, omdat cliënten vaak (deels) thuis wonen.
In die richtlijn staat beschreven op welke manier de kwaliteit van leven bij volwassenen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag verbeterd kan worden. Een van de belangrijkste onderdelen van die richtlijn, zijn de beschreven stappen om de oorzaken van het probleemgedrag te achterhalen en welke behandelmogelijkheden er zijn.
Om die richtlijn toegankelijker te maken, ontwikkelden Buro Opaal en KansPlus in samenwerking met CCE en in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport twee brochures:
Beide publicaties zijn gratis te downloaden. Papieren exemplaren zijn tegen verzendkosten te bestellen via de webshop van KansPlus.