Overslaan en naar de inhoud gaan

Chronische stress, de vijand van ontwikkeling

In het dagelijks leven van mensen met een verstandelijke beperking zijn er veel stressmomenten waar zij niet aan kunnen ontsnappen. Plotseling heeft een andere begeleider dienst, de taxi die je naar je werk brengt, is weer te laat, of heeft onverwacht een andere chauffeur en de plek waar jij altijd zit, is bezet door iemand anders. Het zijn allemaal stresservaringen die kunnen leiden tot chronische stress.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor chronische stress. Daarbij spelen volgens Lex Wijnroks, ontwikkelingspsycholoog en associate professor aan Universiteit Utrecht, verschillende factoren een rol. Vooral bij kinderen met een verstandelijke beperking is het van belang om chronische stressoren op tijd te signaleren. Dit is cruciaal voor hun verdere ontwikkeling in het leven. Lex Wijnroks vertelt hoe je chronische stress kunt herkennen, voorkomen en verminderen. Dat begint bij het creëren van bewustzijn. 

Meer weten? Bekijk de videopresentatie op CCE Podium. Deze is te zien met Nederlandse en Engelse ondertiteling (klik rechts onderin de videoplayer van Vimeo op CC en kies de gewenste taal).

Stress, de vijand van ontwikkeling - Lex Wijnroks - CCE Podium 2022