Overslaan en naar de inhoud gaan

Dialectische gedragstherapie helpt om vaardig om te gaan met emoties

Wat te doen als ernstige zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag de enige manier is om met spanning om te gaan? Voor Manon* is het de oplossing om grip te krijgen op haar emoties. Zij is 28 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. In haar leven heeft Manon het niet makkelijk gehad. Van jongs af aan heeft zij al met hulpverlening te maken. Door haar gedrag wordt ze telkens weggestuurd en doorgeplaatst. 

Om te leren omgaan met haar emoties start zij met Dialectische Gedragstherapie (DGT). Deze therapie wordt veel toegepast in de GGZ, maar is nu ook aangepast en op maat gemaakt voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Met DGT leert Manon vaardigheden aan om met moeilijke emoties om te gaan en meer grip te krijgen op haar gedrag. 

Hoe dat precies werkt, vertelt orthopedagoog en psychotherapeut Annemarie van Vonderen. Bekijk nu de video op CCE Podium. Je kunt deze met Nederlandse of Engelse ondertiteling zien. Klik rechts onderin de videoplayer van Vimeo op CC en kies de gewenste taal.

* De naam van Manon is fictief om haar privacy te beschermen.

Dialectische gedragstherapie helpt om vaardig om te gaan met emoties - CCE Podium 2023
Artikel Vaardighedentraining DGT om emotieregulatie bij mensen met een LVB te verbeteren

Download hier het artikel van Annemarie van Vonderen over Vaardighedentraining DGT uit Tijdschrift LVB Onderzoek & Praktijk, Najaar 2023.