Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzet van psychofarmaca

Hoe effectief is het voorschrijven van medicatie bij problematisch gedrag?

Ernstig probleemgedrag kan grote gevolgen hebben voor de persoon zelf en mensen in de omgeving. Het gedrag kan zo'n groot risico op ontregeling of gevaar opleveren, dat het verminderen daarvan de hoogste prioriteit krijgt.

 


Zoektocht naar oorzaken

In sommige situaties schrijven zorgprofessionals dan psychofarmaca voor. Deze dempen het probleemgedrag, waardoor de rust kan terugkeren. Maar is de inzet van psychofarmaca wel geëigend? Waarom en wanneer moeten we terughoudend zijn met het voorschrijven? En waar beginnen we de zoektocht naar de oorzaken van het gedrag?

 

Bewustwording

Inmiddels nemen we steeds meer stappen om het gebruik van psychofarmaca te verminderen. Zie bijvoorbeeld de richtlijnen en tools die hieronder staan. Maar realiseren we ons wel voldoende in welke mate psychofarmaca terecht of onterecht worden gegeven? En zijn wij ons voldoende bewust van de gevolgen daarvan? Sheehan en collega’s deden in 2015 onderzoek naar de relatie tussen psychiatrische problematiek, probleemgedrag en de inzet van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking.

 

In de praktijk

In de video vertelt CCE-coördinator Heleen van der Pijl over het onderzoek van Sheehan. Zij vraagt aan Wiebe Braam, arts voor mensen met een verstandelijke beperking en CCE-consulent, wat hij in de praktijk ziet. Is het voorschrijven van medicatie tegen probleemgedrag wel effectief?

Psychofarmaca en probleemgedrag

Bijlage