Overslaan en naar de inhoud gaan

Liefdevolle zorg met een knuffel

“Mogen we tegenwoordig nog knuffelen in de zorg?” Dat is de vraag van GZ-psycholoog en CCE-consulent Rita van Burgsteden in haar bijdrage voor CCE Podium. Ook mensen met ernstige meervoudige beperkingen hebben behoefte aan lichamelijk contact in de vorm van een knuffel. Juist zij hebben aanraking nodig vanwege hun vele lichamelijke beperkingen. Dat is een belangrijke basis voor veilige hechting.

Hoe kunnen we begeleiders helpen om in te spelen op deze behoefte van de mensen die zij ondersteunen? Rita legt uit waarom liefdevolle zorg en fysiek contact zo waardevol zijn. Zij vertelt over de veranderingen die daar de laatste jaren op van invloed zijn. Denk aan corona, de #MeToo-beweging en technologische ontwikkelingen.

Rita van Burgsteden houdt haar pleidooi voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen die zelf niet kunnen vertellen wat zij nodig hebben en ook voor de begeleiders die hen ondersteunen.

Bekijk haar videopresentatie op CCE Podium. Je kunt deze met Nederlandse of Engelse ondertiteling zien. Klik rechts onderin de videoplayer van Vimeo op CC en kies de gewenste taal.

Liefdevolle zorg met een knuffel - Rita van Burgsteden - CCE Podium 2023