Overslaan en naar de inhoud gaan

Praat over dilemma's bij repressie in de gesloten jeugdzorg

Hoe lastig het is om met ingewikkeld gedrag van jongeren om te gaan, ervaarde Sophie de Valk toen zij als gedragswetenschapper in de gesloten jeugdzorg werkte. Als medewerker is het continu balanceren tussen het aansluiten bij de individuele behoeftes van jongeren en het omgaan met het opstandige gedrag van soms wel tien jongeren tegelijkertijd. Om te zorgen voor een veilige omgeving werd er veel gewerkt vanuit repressie. 

Haar ervaringen gebruikte Sophie in het onderzoek dat zij deed naar repressie. Op CCE Podium legt ze uit wat repressie inhoudt en wat de gevolgen zijn, zowel voor jongeren als voor hulpverleners. Om repressie te verminderen roept zij medewerkers op om met elkaar te praten over de dilemma's. Daarvoor is ruimte nodig in alle lagen van de organisatie. Anders omgaan met jongeren en ingewikkeld gedrag vraagt om een cultuurverandering in de organisatie.
 

Meer weten? Bekijk de video van Sophie de Valk op CCE Podium. Je kunt deze met Nederlandse of Engelse ondertiteling zien. Klik rechts onderin de videoplayer van Vimeo op CC en kies de gewenste taal.

Praat over dilemma's bij repressie in de gesloten jeugdzorg - Sophie de Valk - CCE Podium 2023