Overslaan en naar de inhoud gaan

Congres: Een andere kijk op gedrag in de Gerontopsychiatrie

In toenemende mate krijgen medewerkers in de ouderenzorg te maken met cliënten met psychoses en andere psychische aandoeningen. Daarom is er veel te doen in de organisatie van de zorg rond onze psychisch kwetsbare ouderen of, ook wel, ouderen met een (chronisch) psychiatrische aandoening.

Niet goed begrijpend gedrag

Bovendien wordt in de zorg en begeleiding nog meer van je gevraagd wanneer je aanloopt tegen onverwacht, onvoorspelbaar, machteloos makend en dikwijls niet goed te begrijpen gedrag. Niet alle gedrag is probleemgedrag wanneer je daar anders naar kijkt en dat doe je samen met je multidisciplinaire team. Want niet zelden spelen er nog meer factoren zoals lichamelijke aandoening, de sociale en fysieke omgeving en bepaalde live-events waar we rekening mee moeten houden.

Anders naar gedrag kijken

De focus van dit congres ligt op multidisciplinair en methodische werken, breed meervoudig en specifiek kijken en de invloed van organisatiedynamieken bij probleemgedrag. Op 29 mei leer je anders naar gedrag te kijken, als individu en als team en hoe je het welbevinden van deze ouderen kan blijven bevorderen.

Meerdere CCE-consulenten en CCE-coördinatoren, waaronder Henriëtte Ettema, Martin Kat, Bert Santema en Anne van der Veen spreken op het congres.

Dit weet je aan het einde van de dag:

  • Hoe je op zoek gaat naar verklaringen voor bepaald gedrag;
  • Signalen van depressie en zelfdoding bij ouderen herkennen;
  • Welke meetinstrumenten en tools je kan gebruiken bij ouderen (op de GP);
  • Hoe je in contact met de cliënt en zijn systeem bij zorgmijdende ouderen;
  • Praktische tips om als (multidisciplinair) team met de dynamieken aan de slag te kunnen gaan.

Voor wie?

Het congres wordt georganiseerd voor algemeen en/of gespecialiseerd verpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden (IG), wijkverpleegkundigen, wijkverzorgenden en praktijkondersteuners. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom. 

Kennispartner 

CCE organiseert dit congres in samenwerking met Nursing. Nursing biedt vakinformatie voor verpleegkundigen in het ziekenhuis en de wijk. 

Informatie en inschrijven

Wil je meer weten over het programma, de workshops en de sprekers? Of wil je je inschrijven voor het congres? Ga dan naar de website van Nursing