Overslaan en naar de inhoud gaan

Afbouwen van gebruik armkokers

'Kokervisie' op Carla

Carla is een 56-jarige vrouw met een ernstige meervoudige beperking. Al vanaf haar geboorte, kunnen haar ouders de zorg niet voor haar opbrengen. Ze laten Carla vaak alleen en ze krijgt weinig aandacht. Carla slaat al vanaf jonge leeftijd op haar oren en ook vertoont zij andere vormen van zelfverwondend gedrag, zoals krabben, hoofdbonken en schoppen tegen de rolstoel. Om de zelfverwonding tegen te gaan worden armkokers gebruikt, 24 uur per dag. Daardoor kan Carla haar armen en handen al jarenlang niet meer gebruiken.

Jeanine Mosterd, gedragskundige van Carla, laat met dit verhaal zien dat het met veel inspanning kan lukken om Carla beter te begrijpen en de bestaande 'kokervisie' op Carla ("Om Carla te beschermen, krijgt ze 24 uur per dag armkokers om") los te laten. Daarvoor moest men 'anders gaan kijken'. Dat én hoe dat is gelukt kunt u horen en zien in de presentatie.

Voor begeleiders zijn visuele hulpmiddelen gemaakt waarop Carla’s wensen en behoeften verwoord staan. 

De beloning die Carla geeft: een brede glimlach als blijkt dat je haar begrepen hebt. 

Kokervisie op Carla - Jeanine Mosterd

Bijlagen

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl