Overslaan en naar de inhoud gaan

Combinatie van ADHD, ASS en TOS

If I was louder, would you see me?

Erum is een jongedame van 16 jaar met een gemiddelde intelligentie. Ze is handig met computers en chat graag in het Engels  met jongeren in het buitenland. Zo op het eerste gezicht is ze een gewone tiener waar niets mee aan de hand lijkt te zijn. Maar schijn bedriegt: Erum heeft een lange hulpverleningsgeschiedenis.

In het verleden kreeg ze de diagnoses ADHD en PDD-NOS. Ondanks de behandelingen en ondersteuning die ze hiervoor ontvangt, verergeren haar spanning- en hoofdpijnklachten. Deze worden zelfs zo erg dat ze bijna niet meer naar school gaat. In de thuissituatie wordt de zorg voor haar te intensief. Vanaf haar 14e jaar komt ze bij Kentalis wonen.

Ook hier lijkt Erum aanvankelijk weg te zakken in de neerwaartse spiraal van spanning en negatieve gedachten. Er wordt nieuw onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze klachten. Het wordt duidelijk dat, naast de eerder gestelde diagnoses, ze ook een taalontwikkelingsstoornis heeft (TOS). Dat werpt een geheel nieuw licht op de begeleiding van Erum.  

Margriet de Boer, behandelcoördinator bij Kentalis, vertelt in deze casus over de samenhang van complexe factoren die het leven van Erum bemoeilijkten en de ogenschijnlijk eenvoudige interventies die zijn gedaan. Erum vertelt zelf wat ze daarvan vond.

If I am louder would you see me - Margriet de Boer

Bijlagen

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl