Een veilig net voor Tarek
De dertienjarige Tarek mag dan beneden gemiddeld intelligent zijn, hij is een meester in het 'regelen' van zaken, bij voorkeur als het gaat om dure spullen. Als de begeleiders van zijn woongroep het ergens niet mee eens zijn, lukt het Tarek meestal om via zijn moeder alsnog zijn zin te krijgen.
De begeleiders voelen zich bespeeld en vertrouwen hem niet meer. Het leidt vaak tot negatieve reacties op Tareks gedrag. Tarek vertelt niet veel over zichzelf en daardoor lijkt het dat hij weinig problemen heeft. Wel laat hij weten dat hij zich zorgen om zijn moeder maakt. Zij hebben een hechte band, omdat ze samen veel hebben meegemaakt.
Maar het is ook deze wederzijds afhankelijke band die moeilijkheden veroorzaakt. Tarek voelde zich al op heel jonge leeftijd verantwoordelijk voor zijn moeder omdat zij problemen had en zijn vader afwezig was. Nu zij een vriend heeft, is zijn rol minder belangrijk en voelt hij zich afgewezen. Door meer te manipuleren en te regelen, probeert hij zelf de situatie naar zijn hand te zetten. Want op iemand anders vertrouwen kan hij niet.
Gedragsdeskundige Gioia Abis van Stichting Zuidwester, vindt het opvallend hoe vaak Tarek last heeft van relatief kleine lichamelijke klachten en daar in blijft hangen met zijn gedachten. Wanneer ze daar dieper op ingaat, wordt het haar duidelijk hoe hij vecht tegen angst en onveiligheid, maar ook welke invloed dit heeft op zijn lichaam. Met twee totaal verschillende therapieën gaan ze aan de slag met Tarek.
Bijlage
Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.
NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.