Overslaan en naar de inhoud gaan

Een verstoorde hechting en veroudering

Mevrouw Lilian

Mevrouw Lilian is van nature een vrolijke, optimistische vrouw. Zij houdt van een gezellig kopje koffie en – zoals zij dat zegt – “saamhorigheid”. Maar Mevrouw Lilian heeft een moeilijk leven gehad, waarin het vaak ontbrak aan mensen op wie zij werkelijk kon vertrouwen. Dit heeft geleid tot een verstoorde hechting, waardoor het voor Lilian moeilijk was zich staande te houden. Toen haar man en daarna haar moeder overleden, ging het mis. 

Deze casus laat zien hoe een verstoorde gehechtheidsrelatie tot problemen kan leiden, zeker wanneer sprake is van beperkte copingvaardigheden. Ook de relatie met fysieke en cognitieve problemen die het gevolg zijn van veroudering, nemen een belangrijke plaats in in deze casusbeschrijving. Het is – met de uitgangspunten van Triple-C en het stress-coping model van Cees Janssen – gelukt om Mevrouw weer een rustig en vrolijk bestaan te bieden. Daarbij is de methodiek Reminiscentie belangrijk, zoals wordt geïllustreerd in een filmpje in de casusbeschrijving.

Mevrouw Lilian - Arianne Uijl

Handige links

Deze casus is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

www.fondsnutsohra.nl