Overslaan en naar de inhoud gaan

Lewy Body en stemmingswisselingen

Misleid door mevrouw Minkema? 

Het ene moment komt de 86-jarige mevrouw Minkema over als een lieve belangstellende vrouw. Het volgende moment is ze verbaal en fysiek agressief naar de verzorgenden en uit verwijten naar haar kinderen. Ze weet medewerkers precies op hun gevoelige plek te raken. Hierdoor voelen ze zich persoonlijk aangevallen en tegen elkaar uitgespeeld.

Zes jaar eerder is mevrouw Minkema in het ziekenhuis opgenomen nadat zij hallucinaties en ernstige verwardheid vertoonde en een zeer onzekere indruk maakte. De psychiater van het ziekenhuis stelde de diagnose Lewy body dementie vast.

Daarna wordt mevrouw in een klein verpleeghuis opgenomen. Ze gaan er op een warme verzorgende manier met haar om en gaan mee in haar beleving, want dat past bij de diagnose.

De stemming van mevrouw wisselt echter sterk. Het team geeft aan op de tenen te lopen om maar geen verkeerde opmerking naar haar te maken. En de frustratie stijgt omdat ze niet positief reageert op warme belevingsgerichte zorg. Het team is radeloos en ziet de begeleiding niet meer zitten.

Yfke Froentjes, coördinator bij het CCE, raakt bij de casus betrokken en gaat samen met het team op onderzoek uit. Al snel blijkt dat de psycholoog en behandelend arts niet op dezelfde lijn zitten wat de diagnose betreft.

Misleid door mevrouw Minkema - Yfke Froentjes

Bijlage