Overslaan en naar de inhoud gaan

Trauma's, veroudering en slapen

Nachtrust voor Louis

Louis heeft de oorlog als kind meegemaakt. Hij woonde in Arnhem toen deze stad in 1944 werd gebombardeerd. Louis heeft het nooit verwerkt, want zijn hele leven bleef hij er nog steeds bang voor.

Ook naar school gaan en later werken gingen hem niet gemakkelijk af. Het was allemaal net teveel gevraagd. Na eerst korte en later langer durende opnames in de psychiatrie woont hij uiteindelijk in een verpleeghuis. Maar ook daar komt hij niet tot rust en blijven zijn angsten hem achtervolgen. De situatie verslechtert doordat Louis last krijgt van allerlei ouderdomskwalen en doordat hij steeds slechter gaat slapen.

CCE-coördinator Paul Knippers vertelt hoe de combinatie van de verstandelijke beperking van Louis én zijn lichamelijke achteruitgang, leidde tot claimend gedrag en grote problemen in de nacht.

In de casus zitten interviewfragmenten, waarin de broer van Louis vertelt over de geschiedenis en hoe deze van invloed is geweest op het leven van Louis. Ook vertelt hij over zijn ervaringen met de de aanpak in deze casus.

Nachtrust voor Louis - Paul Knippers