Bijwerkingen bij Bram
Bram is vrolijk. Hij glimlacht de hele dag en is blij met activiteiten in de buitenlucht. Je kunt hem tegenkomen terwijl hij de post rondbrengt of wanneer hij de schillen heeft verzameld. Zijn ouders hebben hem in tijden niet zo gelukkig gezien. Helaas ging aan Brams geluk een lange lijdensweg vooraf.
Bij zijn geboorte kreeg hij door zuurstofgebrek een ernstige verstandelijke beperking en epilepsie. Vanaf zijn zesde kon hij niet meer thuis verzorgd worden en woont hij in een instelling. Hij is vaak verhuisd, wat niet heeft bijgedragen aan zijn gevoel voor veiligheid.
Bram wordt steeds agressiever en zijn epileptische aanvallen nemen toe. Hiervoor krijgt hij medicijnen. Heel veel medicijnen. Anti-epileptica en andere psychofarmaca worden in combinaties toegediend waarvan het niet zeker is of ze werkzaam zijn, maar men moet toch iets...?
Het gaat bergafwaarts met Bram en het wordt voor begeleiding steeds moeilijker om hem te benaderen en de zorg te geven die hij nodig heeft. Ze raken hun zelfvertrouwen kwijt en voelen zich machteloos.
Orthopedagoog Mabelle Geluk van de Hartekampgroep, waar Bram ondertussen woont, verdiept zich in Brams toestand en vooral in de medicijnen die hij krijgt toegediend. Bekijk de casus om te zien hoe het haar gelukt is om een grote verandering in Brams leven teweeg te brengen.
Bijlage
Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.
NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.