Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Inzet van psychofarmaca

Hoe effectief is het voorschrijven van medicatie bij probleemgedrag?

Ernstig probleemgedrag heeft vaak gevolgen voor de persoon zelf en de mensen in zijn omgeving. Het gedrag kan zo'n groot risico op ontregeling of gevaar opleveren, dat het verminderen daarvan de hoogste prioriteit krijgt.

In sommige gevallen wordt dan psychofarmaca voorgeschreven. Deze dempen het probleemgedrag, waardoor de rust kan terugkeren. Maar is de inzet van psychofarmaca wel geëigend? Waarom en wanneer moeten we terughoudend zijn met het voorschrijven? En waar beginnen we de zoektocht naar de oorzaken van het probleemgedrag?

Inmiddels nemen we steeds meer stappen om het gebruik van psychofarmaca te verminderen. Zie bijvoorbeeld de richtlijnen en tools die hieronder staan. Maar realiseren we ons wel voldoende in welke mate psychofarmaca terecht of onterecht worden gegeven? En zijn wij ons voldoende bewust van de gevolgen daarvan? Sheehan en collega’s deden in 2015 onderzoek naar de relatie tussen psychiatrische problematiek, probleemgedrag en de inzet van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking.

Wiebe Braam, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten en CCE-consulent, vertelt wat hij ziet in de praktijk. Hij vraagt zich af of het voorschrijven van medicatie tegen probleemgedrag wel effectief is.

Psychofarmaca en probleemgedrag

Bijlage