Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragenlijst Kwaliteit van bestaan

Voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen is het soms moeilijk om aan te geven hoe ze de kwaliteit van hun bestaan ervaren. Dit legt een extra verantwoordelijkheid bij degenen die betrokken zijn bij hun zorg. Het is aan hèn om signalen op te vangen, te bespreken en te interpreteren. Om dat eenvoudiger te maken, ontwikkelde CCE de 'Vragenlijst Kwaliteit van bestaan'. Download de lijst onder aan deze pagina. 

Animatie

Bekijk de korte video-animatie om snel een beeld te krijgen van de mogelijkheden die de Vragenlijst Kwaliteit van bestaan biedt. 

Vragenlijst Kwaliteit van Bestaan - animatie

 

Gehandicaptenzorg én andere sectoren

De vragenlijst is dus een hulpmiddel voor zorgprofessionals om met betrokkenen rond de zorg voor een cliënt het gesprek aan te gaan over bestaanskwaliteit. De lijst is ontwikkeld voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen in de gehandicaptenzorg, maar kan ook in andere sectoren gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de VVT, voor mensen met dementie of met niet-aangeboren hersenletsel.

 

Aan de slag

Je kunt de Vragenlijst Kwaliteit van bestaan downloaden. Net als de bijbehorende handleiding. Vervolgens vraag je de direct betrokkenen bij de cliënt om de lijst naar eigen bevinding in te vullen. Daarna kom je bij elkaar om die individuele gegevens te bespreken. Om dat makkelijker te maken is er een praatposter. Print deze op groot formaat en vul de poster tijdens een gezamenlijke bespreking, met de informatie en de inzichten die elke betrokkene inbrengt. Op die manier wordt het eenvoudiger om signalen te interpreteren en verbeterkansen te ontdekken.

Adobe Acrobat Reader

Om de vragenlijst te kunnen gebruiken is het belangrijk deze na downloaden op te slaan en met Adobe Acrobat Reader te openen. 

  • Download het formulier voordat je start met het invullen van de gegevens.
  • Sla het formulier vervolgens op je computer op.
  • Open het formulier in Adobe Acrobat Reader en vul de gegevens in.
  • Sla het formulier tussentijds op om de gegevens te bewaren.