Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Resultaten
""
Kies sector:
  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
De zoekresultaten worden geladen.

Direct naar

Consultatie

Meerzorg

Opleiding volgen bij CCE

Contactgegevens

Centrum Consultatie en Expertise

Bel 088 - 44 66 100

Alle contactgegevens

Ondersteun ouders van kinderen met autisme

Ina van Berckelaer-Onnes is hoogleraar orthopedagogiek aan Universiteit Leiden en in het bijzonder betrokken bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis.

Als stagiaire op het Medisch Opvoedkundig Bureau werd Ina van Berckelaer-Onnes voor het eerst geconfronteerd met een meisje met autisme: ze raakte zeer gefascineerd. Niet alleen door het fenomeen autisme, maar vooral door de wijze waarop naar de moeder werd gekeken. De afwijking van het kind werd als intrigerend gezien, maar de ouders bleven geheel buiten beeld. Er leefden enkel vragen over de opvoedingscompetentie van de moeder. Dat ging de orthopedagoge in opleiding te ver. Zij zag toen een duidelijke toekomst voor zich: ouders van kinderen met autisme ondersteunen.

'Kinderen met ontwikkelingsstoornissen zijn gewoon kinderen, geen gewone kinderen, maar kinderen met een beperking die hulp nodig hebben.'

Het wetenschappelijk werk van Ina van Berckelaer-Onnes kenmerkt zich door een voortdurende wisselwerking tussen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek. Het is een bottom-up benadering, die haar oorsprong in de klinische praktijk vindt. Vanuit een orthopedagogische invalshoek stuitte ze aanvankelijk op onbegrip voor de problemen die ouders van een kind met autisme ervaren. Ouders werden onvoldoende gehoord. Zij vond dat daar verandering in moest komen. 

Portret van Ina van Berckelaer-Onnes - 'Hollandse Meesters in Gesprek'