Overslaan en naar de inhoud gaan

Hollandse Meesters in gesprek

In 'Hollandse Meesters' komen vijf experts uit de gehandicaptenzorg aan het woord die vele jaren betrokken waren bij CCE. Wat hen bindt in hun werk en gedachtegoed is de zoektocht naar verklaringen voor ernstig probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking.


 

Vakmanschap

Wat is goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag? Wat betekent vakmanschap in dit verband? Welke rol is daarbij voor de wetenschap weggelegd? En wat is de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen? Deze vragen staan centraal in 'Hollandse Meesters in gesprek' waarvan de opnames in 2012 plaatsvonden. 


 

College en gesprek

Ina van Berckelaer-Onnes, Anton Došen, Pieter Duker, Gijs van Gemert, Jacques Heijkoop zijn de vijf ‘Hollandse Meesters’ die hun opvattingen over deze fundamentele vragen met elkaar delen. Hoewel zij elkaar uiteraard kennen, zijn zij niet eerder met elkaar in gesprek gegaan. Het is een unieke gelegenheid om hen samen in actie te zien. Destijds werd het gesprek in het tijdschrift Markant getypeerd als 'een feest van kritisch denken'. 

 


Videoportret en Vragenvuur

Van iedere 'Hollandse Meester' is daarnaast een portret gemaakt. Deze videoportretten zijn hieronder te zien. In het Vragenvuur delen de ‘Hollandse Meesters’ hun expertise met vakgenoten. Het gedachtegoed van deze meesters over ernstig probleemgedrag is in de loop der jaren gemeengoed geworden in de gehandicaptenzorg. In het najaar van 2013 stond iedere meester afzonderlijk centraal in een eigen Vragenvuur waarbij hem het vuur na aan de schenen werd gelegd.